Berisping Linda Reinhardt blijft uit, tuchtcollege lui en laf

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 8 nov 2021 | Laatste Wijziging: 8 nov 2021

Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag vindt het niet nodig BIG-geregistreerd verpleegkundige/orthomoleculair therapeute Linda Reinhardt te berispen voor haar dubieuze handelswijze, het gebruiken van een idiote kwakzalver-bloedtest, gekoppeld aan een al even onzinnig als ongezond supplementenadvies, blijkt uit een college-uitspraak eind oktober. Klaagster gaat niet in beroep. 

Klaagster, een advocate, had bij Reinhardts webshop Mamaworden.nl een EMB-bloedtest aangeschaft en op basis daarvan het advies gekregen de acupuncturist te bezoeken en een trits verschillende voedingssupplementen te slikken. Pillen en capsules die ze zelf via haar webshop verkoopt. Bij een EMB-bloedtest koekeloert de alternatief therapeut met een microscoop naar enkele bloeddruppels om op basis van de vorm conclusies te trekken over iemands gezondheid.

Klaagster voelde zich belazerd toen haar via onder meer kritische artikelen op deze website, duidelijk werd dat een ‘holistisch ingestoken’ EMB-test niet wetenschappelijk is onderbouwd en dat de test – die nergens in de reguliere gezondheidszorg wordt gebruikt – ordinaire kwakzalverij is, net als het voorschrijven en verkopen van onnodige vitamines en voedingssupplementen.

Woordspelletje

Het tuchtcollege was niet onder de indruk van de klacht en oordeelde dat het sturen van een lijst met adviezen en een daaraan gekoppeld consult niet kan worden beschouwd als een ‘geneeskundige behandelrelatie’. Een vreemd woordspelletjes-standpunt, temeer daar naast een schriftelijk contact ook een videoconsult tussen klaagster en Reinhardt stond gepland. Deze ging door een misverstand niet door, het college heeft hier uitvoerig uitleg over gekregen.

Reinhardt gelooft in de ‘kracht’ van de EMB-test en geeft op basis van deze belachelijke bloedtest adviezen en baseert haar consulten erop. Reguliere beroepspoefenaren lusten geen brood van de test. Het tuchtcollege meent desondanks dat Reinhardt niet in strijd heeft gehandeld met hetgeen een behoorlijk beroepsoefenaar betaamt. Er is volgens het tuchtcollege geen sprake van evident onbehoorlijk handelen, legt het college in zijn uitspraak uit, zonder hier enige uitleg over te geven.

Het lijkt zomaar een mening. Er is geen enkele evidentie dat een EMB-test iets behoorlijks ‘ziet’. Het is allemaal te lezen op deze website waar verschillende malen onderbouwd is geschreven over de in kwakzalverkringen populaire EMB-test. In PubMed is geen enkele onderbouwing te vinden over de EMB-test.

Alternatieven mogen onzinmetingen doen

Hier wreekte zich dat in het tuchtcollege geen medicus zitting zat, alleen verpleegkundigen. Een medicus zou bulderend van het lachen van zijn stoel zijn gevallen. Het tuchtcollege oordeelde anders: ieder alternatieve behandelaar mag onzinmetingen doen waarbij de reguliere medische zorg grote vraagtekens zet zolang hij er maar bij vertelt dat het alternatief is, schrijft het tuchtcollege; het laat daarbij de hulpzoekende patiënt aan zijn lot over.

Alterneuten mogen rare dingen doen, reguliere artsen mogen dit niet. Doen ze dat wel, dan worden ze er door datzelfde tuchtcollege en door de inspectie op afgerekend. Bizar.

En nog gekker is dat het tuchtcollege een deel van de klacht niet in behandeling heeft genomen, omdat het niet meer kon vaststellen wat er op Reinhardts website Mamaworden.nl aan tips heeft gestaan toen klaagster de EMB-test bestelde. Ook weer kwalijk. De teksten zijn namelijk met wat digitaal gegoochel boven water te halen. Ze zijn bovendien letterlijk geciteerd te vinden in de uitspraken van de Reclame Code Commissie (RCC) die deze teksten op de gewraakte website Mamaworden.nl van Reinhardt als vals en misleidend beoordeelde. Klaagster heeft de uitspraken van de RCC aan het tuchtcollege overhandigd.

Reinhardt laat de bloedtest bij een andere kwakzalver uitvoeren, verloskundige Edwin Wiersma in Bosch en Duin, net als zo’n drie- à vierhonderd andere testgelovers. Hij levert vervolgens de uitslag en de vertaling daarvan in slikadviezen direct aan de klant/patiënte waarna een consult met de therapeut volgt. Het tuchtcollege vindt dat Reinhardt de adviezen van Wiersma niet zonder meer een-op-een had moeten doorsluizen naar klaagster. Deze handelswijze rechtvaardigt echter geen tuchtrechtelijk verwijt, vindt het tuchtcollege. Reinhardt is blijkbaar niet verantwoordelijk voor het doorsluizen van onzinteksten. Vreemd, vreemd.

Reinhardt stopt met EMB-bloedtest

Of Linda Reinhardt iets heeft geleerd van de klacht. De verpleegkundige heeft inmiddels haar knopen geteld en stopt begin volgend jaar met de verkoop van de EMB-test. Tot dan doet ze de EMB-test in de aanbieding. Ze heeft inmiddels dit op haar website gezet: "LET OP: Per 1 januari 2022 stop ik met de 1-op-1 consulten. Dit betekent dat je t/m 31 december een afspraak voor op de praktijk kunt inplannen in de agenda of de EMB-test kunt bestellen voor thuis (nu voor € 185,- ipv € 199,-). De nabesprekingen lopen uiteraard nog wel door in januari, maar ik zal vanaf dan géén nieuwe cliënten aannemen of bloedtesten verkopen." 

Lees ook