‘Nano’-spraymaker Steven de Koenigswarter liegt wat af

Steven de Koenigswarter van nano-mineralenproducent The Health Factory bedient zich van leugens, de vereniging moet het ontgelden.
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 28 apr 2022 | Laatste Wijziging: 28 apr 2022

Ondernemer Steven de Koenigswarter – Amerikaan van geboorte - begon zo’n tien jaar geleden The Health Factory. Dit bedrijfje, gevestigd in Heemstede, brengt een trits aan ‘nano’-mineralen als gezondheidsproduct in omloop. The Health Factory is producent/groothandel en verkoopt zijn producten via tientallen verkooppunten in Nederland. Op de website van het bedrijf worden mensen opgeroepen wederverkopers van de productlijn te worden.

Fotograaf/winkelinrichter De Koenigswarter, meer dan twintig jaar werkzaam in Nederland, heeft zich bij de ontwikkeling van zijn uitdijende productenlijn laten inspireren door het commerciële succes van zijn eerste product, colloïdaal zilver (CZ). ‘Zilverwater’ wordt aangeprezen als alternatief voor antibiotica, als een ‘natuurlijk’ antibioticum. In het begin verkocht Steven zijn product voornamelijk aan tandartsen (als alternatief voor antibiotica). Langzamerhand zijn daar ook alternatieve therapeuten bij gekomen.
De Koenigswarter stelt op een van zijn websites, nanomineralen.nl, dat zijn zilverwater ziekmakende bacteriën, virussen, schimmels en gisten doodt en besmetting ermee voorkomt. 

‘Gezondheid begint bij kennis’, is ironisch genoeg het motto van deze website. In een recent – kritiekloos – interview op radio Haarlem105 mag de kwakzalver claims spuien over zijn nano-wondermiddeltjes. In een bedrijfsfilm op YouTube gaat hij helemaal los over zijn ‘wondermiddeltjes’ en de productie ervan. 

Colloïdale nano-producten

De Heemsteedse Health Factory produceert meerdere ‘colloïdale nano’-producten variërend van zilverspray, zinkwater, goudwater tot magnesium- en platinawater. Het is een lucratieve handel. Aan elk product hangt het bedrijf een - nietszeggende - claim over de werkzaamheid. In de officiële richtlijnen en protocollen die circuleren in de reguliere geneeskunde zijn zilverwater of vergelijkbare ‘quasi’-colloïdale/metallische middeltjes niet terug te vinden. De schadelijkheid van dit soort mineralenmiddeltjes is ook onduidelijk. Niet gebruiken, is het advies dat artsen gaven in een recente uitzending van het consumentenprogramma Radar. Desondanks is er veel interesse in colloïdaal zilver, een artikel hierover uit 2004 is een van de meeste gelezen stukken op deze website, al jaren. 

Het bedrijf The Health Factory komt op zijn Facebook-pagina tot onder meer de volgende claims: ‘Magnesium draagt bij aan leerprestaties/leervermogen. Onze duo-spray met zink & zilver ondersteunt het herstellend vermogen van de slijmvliezen en zorgt mede voor een goede weerstand.’ Het zijn claims waar je je geen buil aan kunt vallen.

The Health Factory lijkt voorzichtiger geworden te zijn na een faux pas. Het bedrijf ging begin 2020 in de fout met de gezondheidsclaim dat zijn zilverspray effectief zou beschermen tegen een coronavirusbesmetting. De claim schoot iemand in het verkeerde keelgat waarna een klacht volgde bij de Reclame Code Commissie (RCC). Tijdens de daaropvolgende zitting van de RCC twee jaar geleden overlegde de nano-mineralenproducent ter onderbouwing van de gewraakte claim een Japans patent uit 2005 (!).

Patent

In het patent staat weliswaar hoe zilverspray te maken is maar over een effectiviteitsstudie wordt niet gerept. De commissie was dan ook niet onder indruk en oordeelde op basis van de richtlijnen van haar wettelijke raadgever/controleur KOAG/KAG (Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) en Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG)) dat de claim verboden is. Door zo’n claim te gebruiken, wordt het middel gepositioneerd als geneesmiddel, aldus KOAG/KAG. Reclames voor geneesmiddelen zijn niet toegestaan en dus mag De Koenigswarter zo’n aanprijzing niet meer gebruiken. 

The Health Factory heeft de claim inmiddels verwijderd van zijn Facebook-pagina. Op de website Nanomineralen.nl van Steven de Koenigswarter is de claim echter nog steeds terug te vinden, een verwijzing naar de RCC-uitspraak ontbreekt. 

De gang van Steven de Koenigswarter richting kwakzalverij is een veel bewandelde, blijkt uit de uitleg op zijn website: hijzelf genas dankzij zijn zilverwater op wonderbaarlijke wijze van een oogontsteking waartegen de reguliere oogarts machteloos had gestaan. De zakenman verbeterde naar eigen zeggen de bereidingswijze van CZ aanzienlijk, creatief als hij is. ‘En zulks na veel research.‘

Pikkedonker

Hoe hij dat deed? Welnu, Steven produceert zijn colloïdaal zilver in het pikkedonker en verpakte het in tamelijk kostbaar violetkleurig glas om het tegen oxidatie te beschermen, legt hij op zijn website uit. Vervolgens is hij ook andere ‘nano’-mineralen gaan produceren goud, platina, magnesium en okinawa, wat staat voor een combinatie van calcium en magnesium De unieke kwaliteiten van de Koenigswarter-producten zijn, zo lezen we: ‘100% zuiver, geur-, kleur- en smaakloos, veilig en geschikt voor het hele gezin, mens & dier, 100% biologisch beschikbaar, ze kunnen worden ingenomen, maar ook uitwendig worden aangebracht en zij hebben een hoge energetische waarde.’

Zilverwater is een oud ‘middeltje’ waarvan de werkzaamheid nooit keihard is aangetoond. Het product wordt omgeven met misleidende claims, schreef acht jaar geleden een Nederlandse arts, tegenwoordig werkzaam als kinderarts op het UMCU.

De claim ‘colloïdaal’ is bovendien vaak onjuist: de meeste commerciële producten bevatten geen metallisch (superfijn) zilver, het zilver is meestal aanwezig in ion-vorm, als zout, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. 

Vreemde ideeën

Oprichter/eigenaar De Koeningswarter houdt er vreemde ideeën op na. Hij heeft de farmaceutische industrie de oorlog verklaard net als de belastingdienst. Over Big Pharma schrijft hij op de website van X-codex, een door hem in 2015 opgerichte stichting waarmee hij ‘foute dingen’ aan de kaak wil stellen. ‘Big Pharma profiteert van ons ziek zijn en manipuleert, koopt artsen en wetenschappers om.’

Regeringen zijn volgens hem overbodig en stemmen is ook niet nodig, leert een van zijn exposés. Op de website staan ellenlange stukken over buitenaardse wezens en over mensenrechten. De Koeningswarter is beslist over de inhoud van deze stukken. Hij schrijft: ’Alle artikelen die wij hier plaatsen zijn door onze redactie totaal onderzocht en is de objectieve werkelijke waarheid. Deze categorie is bedoeld om je wakker te schudden over dingen die normaal in de doofpot terecht komen.’

Verder meldt hij dat ‘een redactielid van X-Codex al 32 jaar werkt als medisch medium.’ Een andere webstukkenschrijver is ‘een holistisch epigenetisch orthomoleculair specialist’. Vermoedelijk is dit de voormalige ‘ziener/genezeres’ Clara Ruizendaal, een oude bekende van de VtdK.

Recentelijk heeft de redactie – om een of andere reden blijven namen van redactieleden achterwege, De Koeningswarter is de verantwoordelijke/faciliteerder – om onbekende redenen in twee webstukken haar pijlen gericht op de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Vermoedelijk is Ruizendaal de auteur van beide stukken.

Leugens over Cees Renckens

De VtdK zou hier normaliter niet al te veel aandacht aan besteden, ware het niet dat de man in deze artikelen een volstrekt leugenachtige aanval doet op de vereniging en meer speciaal op de schrijver van dit stuk, Cees Renckens. We beperken ons tot de drie meest smadelijke leugens van De Koenigswarter:
1. De VtdK wordt gesponsord door de Big Pharma en heeft als taak alle concurrentie voor deze industrie keihard te elimineren.
2. Cees Renckens is strafrechtelijk vervolgd voor het overlijden van baby’s op zijn afdeling.
3. Vitamines zijn volgens de VtdK kwakzalverij.

Het zijn drie onwaarheden; dit is op eenvoudige wijze na te trekken. Dit is dus niet gebeurd. Van iemand die zulke brutale leugens opschrijft, kan niet verwacht worden dat zijn kletsverhalen over nano-mineralen op waarheid berusten. Ook in zijn reclameteksten levert hij geen enkel bewijs voor de werkzaamheid van zijn producten.

Clara Ruizendaal

Zijn grote bewondering voor de helderziende kwakzalfster Clara Ruizendaal, die 20 jaar geleden enige bekendheid verwierf als genezeres en in het verlengde daarvan met justitie in aanraking kwam, steekt De Koenigswarter in zijn beide webstukken evenmin onder stoelen of banken.

Op de website van de VtdK is in het verleden verschillende malen over de activiteiten van Ruizendaal geschreven, in niet malse bewoordingen. Waarom de website van De Koenigswarter nu over Ruizendaal schrijft, is niet duidelijk; de voormalige ‘zieneres’ is al jaren uit beeld, ze schrijft met grote tussenpozen iets op haar website en nu ook op die van Steven de Koeningswarter. En dat is het wel, ‘behandelen’ doet ze niet meer. 

De Koenigswarter – en de schrijver van beide webstukken – zijn aantoonbare leugenaars. Het goede nieuws is dat de kwakzalvende zakenman de VtdK kennelijk als een gevaarlijke en succesvolle bedreiging voor zijn alternatieve geneeswijzen beschouwt. Moge dit zo blijven.

Lees ook