NAET therapie (Nambudripad's Allergy Elimination Technique)

NAET gaat uit van de bizarre gedachte dat allergieën veroorzaakt worden door een energieblokkade. De diagnose wordt gesteld met een spiertest. De energieblokkade kan vervolgens definitief opgeheven worden met acupressuur en/of acupunctuur.
Door: Laura van Reijen | Geplaatst: 11 apr 2005 | Laatste Wijziging: 15 feb 2016

Downloads

De bedoeling is de immuniteit van het lichaam te stimuleren en te versterken. Hierdoor zou het lichaam zelfstandig weerstand kunnen bieden aan alles waar het tevoren intolerant – allergisch – op reageerde.

Devi S. Nambudripad, DC, LAc, RN, PhD, ontwikkelde haar NAET-therapie zo'n 20 jaar geleden. Op haar website – http://www.naet.com/subscribers/what.html – wordt ze beschreven als acupuncturist, chiropractor, kinesiologist, en geregistreerd verpleegkundige. Ze heeft haar praktijk in Buena Park, Californië.
In oktober 2002, stonden er 803 NAET-therapeuten in de Verenigde Staten geregistreerd en 51 in Canada, de meesten chiropractor of acupuncturist. In Nederland zijn acht NAET-therapeuten actief. De NAET-therapie wordt vergoed door enkele zorgverzekeraars.

Een allergie volgens NAET

Nambudripad beschrijft NAET als een 'vernieuwende, geheel natuurlijke methode om een volmaakte gezondheid te herwinnen met een totale en definitieve verlossing van allergieën en ziektes die ontstaan door allergieën'. Ze claimt dat 'er nauwelijks een menselijke ziekte is die geen allergische factor heeft' en dat 'de meeste oorzaken van dagelijkse kwalen zoals hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, verslaving, PMS, maag- en darmstoornissen, hoesten, enzovoort, in feite niet-gediagnosticeerde allergieën zijn'. Volgens Nambudripad zorgen allergenen die het lichaam binnendringen voor een botsing tussen de 'energievelden' van het allergeen en van degene die een allergie heeft. Er ontstaat zo een energie-onbalans waardoor de gezondheid vermindert.

Echte allergologen definiëren allergie als een reactie van het immuunsysteem. Deze reactie treedt op nadat het lichaam gevoelig is geworden voor een stof (allergeen), meestal een eiwit. Allergenen zorgen samen met antistoffen voor het vrijkomen van bijvoorbeeld histamine. Hierdoor kunnen verschillende allergische reacties optreden, bijvoorbeeld huiduitslag.

Diagnose en behandeling

De voornaamste diagnostische methode is de zogenaamde spiertest. Per keer wordt één allergeen behandeld. Als je niet zo'n erg 'immuuntekort' hebt, dan is maar één behandeling nodig om één allergeen ongevoelig te maken. Hoe gevoeliger je bent, des te meer behandelingen er nodig zijn. NAET zou reacties uitschakelen op bijvoorbeeld ei, melk, pinda's, penicilline, aspirine, champignons, schelpdieren, rubber, gras, bloemen, parfum, huidschilfers enzovoort.

Bij de spiertest wordt zo'n stof in de hand van de patiënt gelegd. De therapeut trekt aan de arm van de patiënt. Aan de weerstand van de arm van de patiënt voelt de therapeut of er sprake is van een allergie. Is de weerstand zwak, dan veroorzaakt die stof de allergie. Bij jonge kinderen of verzwakte volwassenen wordt de test gedaan met een plaatsvervanger. Deze plaatsvervanger raakt de huid van de testpersoon aan terwijl de therapeut de huid test van de plaatsvervanger.

Na deze test behandelt de therapeut acupunctuurpunten op de rug. Hierbij past hij acupressuur toe met zijn handen of met een drukapparaat terwijl de patiënt de stof in de hand houdt en aanraakt met de vingers. Patiënten ouder dan 10 jaar krijgen ook acupressuur of acupunctuurnaalden op buik en borst.

Met NAET kan ook de behoefte aan supplementen bepaald worden. Hierbij houdt de patiënt een supplement vast, terwijl de therapeut aan de andere arm trekt. Zwakheid geeft volgens het boek allergie aan. Als de patiënt sterk test, worden meer pillen – één voor één – toegevoegd, tot hij zwak wordt. Het totale aantal pillen in de hand van de patiënt geeft aan 'het totale tekort op die dag in die conditie'.

Werkt NAET?

De NAET spiertest is afgeleid van toegepaste kinesiologie. Deze pseudo-wetenschappelijke theorie – http://www.chirobase.org/06DD/ak.html – is gebaseerd op het idee dat elke orgaandisfunctie samengaat met een specifieke spierzwakte. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze theorie. Het idee dat een aantal pillen in de hand de sterkte van een spier zouden kunnen meten, is absurd. Het idee dat iemand een tekort zou kunnen hebben van 20-30 duizend gram is nog gekker. De meeste vitaminepillen en supplementen bevatten slechts milligrammen of microgrammen van een vitamine of mineraal.

NAET is strijdig met de wetenschappelijke beginselen van anatomie, fysiologie, pathologie, natuurkunde en allergie. De diagnostische benadering – testen van spieren om allergieën op te sporen – heeft geen zin. De kans is groot dat men als gevolg van de behandeling tekorten aan voedingsstoffen oploopt en – zeker bij kinderen – dat er sociale problemen en eetstoornissen ontstaan.

Dit is een samenvatting van het artikel 'Nambudripad's Allergy Elimination Technique (NAET)', Stephen Barrett, M.D., http://www.chirobase.org/06DD/naet.html

Aanvulling april 2009

Een rondgang op internet levert ongeveer 110 NAET-therapeuten op in Nederland, van wie er ca. 25 procent acupuncturist is en 35 procent kinesioloog. De opmerking van een van hen dat het een van de snelst groeiende alternatieve behandelwijzen is, lijkt wel te kloppen.

Aanvulling mei 2009

Patiënten die een NAET-therapeut bezoeken lopen het risico dat de therapeut in kwestie ze een formulier laat tekenen waarop letterlijk staat dat de therapeut niet pretendeert enige ziekte te genezen met NAET (Nambudripad's Allergy Elimination Technique) en dat er met NAET geen medische diagnose gesteld kan worden. Althans, dat overkwam een patiënt die een vooraanstaand NAET-acupuncturist bezocht. Op het desbetreffende formulier moest de naam van de therapeut ook ingevuld worden, wat het vermoeden wettigt dat dergelijke formulieren verspreid worden door een NAET-organisatie. Men moet dus in feite een papier ondertekenen waarop staat dat men weet dat NAET gewoon honderd procent onzin is, en misschien wel gevaarlijke onzin, want men moet beloven dat men 112 zal bellen als men zich beroerd voelt. Het formulier is te bezichtigen op het bijgevoegde JPG-bestand.

Aanvulling 9 november 2009

Een bezoeker van onze website schreef ons als volgt:

NAET therapie in de praktijk

Zojuist het artikel en de aanvullingen daarop gelezen over de behandelmethode tegen allergische aandoeningen, NAET, geschreven door Laura van Reijen.

Ik heb zelf enkele behandelingen genoten en heb daarom nog wat aanvullingen uit persoonlijke ervaring. Deze hebben niet zozeer te maken met de validiteit van de (pseudo)-wetenschappelijke onderbouwing of de werking, maar met het 'design' van behandelmethode.

Wat mij vooral opviel is dat de methode ontworpen lijkt om zo effectief mogelijk geld van de patiënt af te troggelen. De introductiebehandeling bestaat uit een gesprekje met de behandelaar en een eerste 'desensibilisatie'. Hierbij wordt ook een cursusboek overhandigd en een behoorlijk aantal vragenlijsten om in te vullen. Indrukwekkend, maar blijkbaar niet echt van belang want de behandelingen starten steevast met een reeks standaardbehandelingen, ook voor stoffen waar geen allergische reacties bij optreden. Zo zijn er al een honderdtal mogelijke behandelingen à € 45,- tevoren beschreven. De verklaring hiervoor is dat je als patiënt toch niet altijd precies weet waar je allemaal slecht op reageert. Dat kan kloppen, echter, waartoe dient dan toch die uitgebreide 'anamnese' met vragenlijsten? De lijst met mogelijke behandelingen lijkt vooral bedoeld om veel aanknopingpunten te bieden voor een langdurige behandeling van de patiënt.

De behandeling zelf bestaat, naast wat al in het artikel beschreven is, uit een 'recuperatieve'(=herstel)periode van 15 tot 20 minuten waarin de behandeling op de patiënt 'inwerkt'. Deze tijd biedt de behandelaar de gelegenheid ondertussen een andere patiënt te behandelen. Voor behandeling en kamerhuur wordt wel € 45,- gerekend.

Het kan toeval zijn, maar de NAET-methode lijkt vooral gericht op winstbejag.
S. den L.

Aanvulling 19 november 2009

Een foto van Devi S. Nambudripad (Trissur of Thrissur district, Kerala, 1944) is toegevoegd. Opgemerkt moet worden dat haar PhD is behaald in de acupunctuur aan de Samra University of Oriental Medicine in Californië, en dat de Samra University tot nu slechts van een acupunctuur-organisatie toestemming heeft gekregen om een 'Doctor of Acupuncture & Oriental Medicine' opleiding op te zetten. Op haar cv staat ook een M.D.- diploma (=ongeveer een drs-titel in de medicijnen, zonder praktijkervaring); dit is in 2002 behaald aan de University of Health Sciences Antigua. Deze diploma's worden sinds 1995 al niet meer erkend in Californië, en in feite behoort UHSA tot de top drie frauduleuze universiteiten in het Caribische gebied.

Lees ook