Claims van chiropractor Van Heuven misleidend

Dick van Heuven mag niet meer beweren dat hij bij jonge kinderen “de oorzaak van oorontstekingen, ADHD, kolieken (huilbaby’s) en bedplassen kan diagnosticeren en dat hij per afzonderlijke aandoening daadwerkelijk een verbetering kan bereiken”, oordeelt de voorzitter van de Reclame Code Commissie.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 2 dec 2015 | Laatste Wijziging: 15 feb 2016
Er is geen enkel wetenschappelijke bewijs voor Van Heuvens beweringen, ontdekte de RCC. Zijn claims zijn daarom misleidend en oneerlijk en daarom moet de chiropractor er mee ophouden, vindt de RCC. De chiropractor is niet tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

Een klager had zich geërgerd aan enkele uitspraken van Van Heuven in een door hem betaalde advertorial op de website van de lokale nieuwssite www.DestadAmersfoort.nl. In deze advertentie noemt Van Heuven zichzelf op de borst kloppend “neurologisch chiropractor” met een “universitaire” opleiding in Californië. Hij claimt met chiropractie een “wetenschappelijk alternatief te kunnen bieden voor de behandeling van stoornissen in het bewegingsapparaat”. Bij kinderen kan hij zo zaken als huilbaby's en bedplassen diagnosticeren en behandelen, schrijft hij in deze advertorial die inmiddels is verwijderd van de lokale nieuwssite. 

De Amersfoortse chiropractor had als verweer tegen de klacht voor elke genoemde aandoening enkele artikelen aangeleverd ter onderbouwing van de claim. In zijn uitspraak laat de voorzitter van de RCC echter geen spaan heel van dit materiaal: “De aangeleverde artikelen vormen onvoldoende grondslag voor de gebruikte diagnose- en behandelclaims”, oordeelt hij voor alle vier de genoemde aandoeningen.

Van Heuven heeft een praktijk in Amersfoort en Deventer waar drie chiropractors werken met een specialisatie in de “chiropractische neurologie”. Het is een specialisatie die niet officieel erkend is en die valt in de categorie fantasietitels. Twee Kamerleden, Lia Bouwmeester (PvdA) en Henk van Gerven (SP), hebben begin november minister Edith Schippers van Volksgezondheid gevraagd het gebruik van titels in de wet beter vast te leggen om te voorkomen dat mensen die geen doktersopleiding hebben genoten misleidende titels gebruiken zoals “functioneel neuroloog (FN)”. Het zijn titels die een “bepaalde bekwaamheid suggereren die er niet is”, zo stellen de twee Kamerleden.

Chiropractor Van Heuven doet dit op zijn website in navolging van Chiropractische Functionele Neurologie Nederland (CFNN), de chiropractorclub waarvan hij lid is. We lezen op de website van deze club: “De diagnostiek die de FN-chiropractor hanteert, stemt overeen met die van de medisch neuroloog.”

Van Heuven trekt zich niet veel aan van de uitspraak van de RCC. Op zijn eigen website staat dat “we met onze ervaring van ruim twintig jaar gezien hebben hoe onderstaande klachten vaak verbeterden en sommige zelfs helemaal kunnen verdwijnen.” Waarna een vijftigtal aandoeningen volgen waaronder oorontstekingen, ADHD en bedplassen. Op de lijst staan ook zaken als dyslexie, epilepsie, artrose, autisme, “op de tenen lopen” en ???. “nog veel meer!”

Op de website van Van Heuven staat meer (fysische) onzin. Zo stelt Van Heuven: “De behandeling door de chiropractor doet geen of nauwelijks pijn en is zeer veilig. Mensen van alle leeftijden kunnen behandeld worden met zeer verschillende technieken. Wanneer een correctie wordt uitgevoerd, kunt u een 'krakend' geluid horen. Het zijn niet de botten die u hoort kraken, maar het is het imploderen van stikstofgas in de gewrichten tussen de wervels.”

Lees ook