Nog een natuurlijk geneesmiddel: ginkgo biloba

Verbetert het geheugen niet
Een onderzoek met 230 proefpersonen toont geen effect van ginkgo op het geheugen aan, in elk geval niet het effect dat de fabrikant claimt.
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 11 nov 2002 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Tot de belangrijkste traditionele Chinese middelen behoort ongetwijfeld Ginkgo biloba (tempelboom) dat van oudsher bij allerlei kwalen wordt toegepast. Ginkgopreparaten zijn in Nederland vrij verkrijgbaar en worden onder meer aanbevolen tegen concentratiezwakte, dementie, duizeligheid, etalagebenen, flauwvallen, koude handen en voeten, oorsuizen en vergeetachtigheid.

Naar de werking is vrij veel onderzoek gedaan, dat echter over het algemeen van een dermate slechte kwaliteit is dat aan de resultaten niet of nauwelijks betekenis kan worden gehecht. Toch mag aangenomen worden dat Ginkgo wel enige farmacologische werking heeft; met name vermindert het de stolbaarheid van het bloed. Het wordt dan ook in Duitsland nog al eens voorgeschreven bij etalagebenen. Het klinisch effect is echter zo gering dat het de vraag is of dat wel opweegt tegen de bijwerkingen; die zijn er namelijk ook.

In het novembernummer van het gezaghebbende Geneesmiddelenbulletin (GeBu) wordt verslag gedaan van een kwalitatief goed, placebogecontroleerd onderzoek bij 230 ouderen naar het effect van ginkgo op het leerproces en het geheugen. Na zes weken kon geen verschil in werking worden vastgesteld tussen het ginkgopreparaat en de placebo (onwerkzaam fopmiddel). Volgens de fabrikanten van deze middelen zou met vier weken al een duidelijke verbetering merkbaar moeten zijn geweest. Conclusie van het GeBu: niet voorschrijven voor verbetering van het geheugen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook