Encyclopedie: Drown, Ruth Beymer (1892-1965)

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen
Amerikaanse kwakzalfster (*kwakzalverij).
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 apr 2009 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Mevrouw Drown, een chiropractor, (*chiropraxie) was begonnen als secretaresse van de arts Albert *Abrams en ging na diens dood door met zijn praktijk. Ze verbeterde zijn instrumenten en noemde het hare Radio Therapeutic Instrument. Dit was een eenvoudig meetapparaat dat de elektrische weerstand van de patiënt kon meten, met een voorziening waar vloeipapiertjes met bloeddruppeltjes ingestopt konden worden en allerlei draaibare knoppen die nergens aan vastzaten. Met dit wonderbaarlijke toestel kon men een soort röntgenfoto over grote afstanden nemen, en ook de helende krachten konden over duizenden kilometers afstand werken, via de radio. Het apparaat werkte zo goed dat het afwijkingen in de baarmoeder én de prostaat bij dezelfde persoon aangaf, terwijl de gevestigde geneeskunde deze prestatie niet kon evenaren. Een onbelangrijke kwaal als hoge bloeddruk werd door de machine genegeerd.

Mevrouw Drown had sinds 1923 al 17000 klanten tot hun volle tevredenheid behandeld, toen een zekere mevrouw Rice uit Illinois, die een knobbeltje in haar borst had, het toestel vier maanden lang gebruikte om het dringende bezoek aan het ziekenhuis uit te stellen. Haar kanker was toen inoperabel geworden. Er kwam een rechtszaak van, waarbij onder meer bleek dat mevrouw Drown haar elektronische expertise had opgedaan als employee van de Southern California Edison Company, op de adresseerafdeling. Na een lang proces kreeg ze, twee maanden nadat mevrouw Rice overleden was, een boete van 1000 dollar. Daarna behandelde mevrouw Drown nog 18000 klanten, maar ze paste er wel voor op om haar toestel in andere staten te verkopen. Ze stierf voordat een nieuwe beschuldiging, ditmaal van diefstal, voor de rechter kon komen.

Literatuur
Young, J.H., The medical messiahs; a social history of health quackery in twentieth-century America. Princeton, 1992b (1ste dr. 1967).

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift augustus 2009

Bovenstaande informatie is niet helemaal correct. Drown werkte aanvankelijk niet voor Abrams, maar voor enkele volgelingen van Abrams. Een dankbare patiënt van een van hen betaalde haar om osteopathie te studeren, maar dat gaf ze na een jaar op, en ze bekwaamde zich later in de chiropraxie.

Behalve Drown zijn er nog allerlei andere beoefenaren van de radionica, zoals de ideeënwereld van Abrams ook wel heet. Voor meer illustraties en informatie over Drown zie bijvoorbeeld de website van Duncan Laurie over Drown (waar nevenstaande illustratie van een 'Drown-camera' aan ontleend is), en voor meer afbeeldingen van de meest uiteenlopende bijna-antieke radionicatoestellen zie elders op die site. Een vroege imitator van Drown is George *De la Warr, maar zie het artikel Rare Apparaten voor een introductie op wat er tegenwoordig op dit gebied allemaal is, met name de *elektroacupunctuur en aanverwanten zoals *bioresonantie.

 

Lees ook