Energetisch therapeut Van Iwaarden behandelt hoogbegaafde baby’s

Energetisch therapeut Conny van Iwaarden beweert allerlei blokkades te kunnen verwijderen, zelfs uit auralagen.
Door: Jeffrey Stevens | Geplaatst: 12 maa 2022 | Laatste Wijziging: 6 apr 2022

Conny van Iwaarden bevrijdt vermeend hoogbegaafde en hooggevoelige mensen van blokkades. De eigenaresse van praktijk Aequilibria (Latijn voor evenwichten) is naar eigen zeggen ervaringsdeskundige. Naast buitengewoon begaafd en sensitief zou zij ook helderziend, heldervoelend en helderwetend zijn.

Haar werkruimte is gevestigd in kasteel Vosbergen, een 17e-eeuwse buitenplaats in de Gelderse gemeente Heerde. In de behandelkamer staan coaching, lichaamswerk en energetische therapie op het programma. Een consult kost 75 euro per uur.

Aequilibria’s clientèle varieert van baby’s tot bejaarden. ‘Dertig procent zijn kinderen met ouders en de rest zijn volwassenen,’ vertelt Van Iwaarden in een kritiekloos interview met dagblad De Stentor. ‘Er kwamen ouders met een kindje van 10 weken. Dat jongetje keek steeds naar één bepaalde hoek. Ze dachten dat daar geesten zaten. Ondanks de jonge leeftijd kan ik al met zo'n baby communiceren. Hij bleek alleen te spelen met energie. Terwijl die vader al bijna wilde verhuizen.’

Onzinnig

Van Iwaardens ontwikkeling tot energetisch therapeut begon in 2010. Op een congres ontdekte ze een bult in de nek van haar collega. Geen gewone, maar een doorzichtige van trillende lucht. ‘De collega bleek enorm pijn in zijn nek te hebben, precies op de plek waar ik de bult zag zitten. Later kwam ik erachter dat ik met die “energiebulten” kon werken. Ik kon ze verplaatsen en wegnemen, waardoor de pijn en verkramping werd verzacht,’ verhaalt ze op haar webpagina

Na de openbaring van haar gave volgde Van Iwaarden een reeks alternatieve opleidingen waaronder reiki, reïncarnatietherapie, aurahealing, werken met frequenties, energetische pijnbestrijding en reconnective healing. Momenteel is ze druk met de studie Holistisch Energetisch therapeut. Het zou gaan om een opleiding op HBO-niveau. Maar deze kwalificatie is onjuist. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is de instantie die de kwaliteit van hoger onderwijs beoordeelt en bewaakt. De NVAO heeft de opleiding niet geaccrediteerd. De goedkeuringsstempel waarmee Van Iwaarden pronkt is afkomstig van KTNO, een organisatie uit het alternatieve circuit. De diploma’s die zij uitreiken worden wettelijk niet erkend. 

Volgens Laura Batstra, hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn Van Iwaardens claims niet alleen onzinnig maar mogelijk ook negatief voor de ontwikkeling van het kind. ‘Als ouders daarin geloven dan letten ze zelf minder goed op. Er kunnen allerlei redenen zijn voor staargedrag van een baby, maar die kunnen onderbelicht blijven als de ouders uitgaan van de theorie van deze vrouw. Een ander gevolg kan zijn dat ouders het kind bij het opgroeien gaan overvragen, omdat ze denken dat het hoogbegaafd is. Wat als er sprake blijkt van gewoon gemiddelde begaafdheid? Misschien raken de ouders dan wel hevig teleurgesteld. En ook dan geldt weer dat allerlei gebeurtenissen of moeilijkheden aan de zogenaamde hoogbegaafdheid toegeschreven worden waardoor andere mogelijke achterliggende factoren over het hoofd worden gezien,’ antwoordt ze de webredactie.

Veronderstelde energiebanen

Professor Lianne Hoogeveen van de Radboud Universiteit in Nijmegen doet onderzoek naar hoogbegaafdheid. Zelfs als het mogelijk zou zijn hoogbegaafdheid bij een baby te diagnosticeren, ziet zij geen reden een pasgeborene als zodanig te labelen. ‘Ik denk dat het geen enkele zin heeft. De vraag zou eerder moeten zijn: wat is het probleem? Wat bedoeld wordt met hoogbegaafdheid is vaag, omdat een eenduidige definitie ontbreekt. Je kunt het natuurlijk zodanig definiëren dat ook baby’s hoogbegaafd zijn. Persoonlijk heb ik de voorkeur niemand hoogbegaafd te noemen. Natuurlijk is het zinvol te weten dat sommige mensen complexer en sneller denken, maar naar mijn idee is het onnodig deze groep een etiket op te plakken. Als ouders het idee hebben dat hun kind hoogbegaafd of hooggevoelig is, verdwijnt vaak het vertrouwen in de methode van de school.’

Van Iwaarden beweert in gesprek met De Stentor dat het aantal hooggevoelige kinderen in Nederland toeneemt. Ooit was dat 20 procent en nu zou dat percentage schommelen tussen de 30 en 35 procent. ‘Ik weet niet waar zij zich op baseert. Dat is een nietszeggende opmerking,’ reageert Hoogeveen.

De energetische handelwijzen van praktijk Aequilibria moeten meridianen, chakra’s en auralagen opschonen. Dat zijn energievelden- en banen waarvan het bestaan nooit is aangetoond. Een van de technieken in het arsenaal is magnetiseren. Tijdens een sessie beweegt de therapeut haar handen boven of langs het lichaam van de patiënt. Pijnlijke plekken worden soms even aangeraakt. ‘Ik voer de negatieve energie af en waar nodig laat ik helende energie via mijn handen naar binnen stromen. Door strijkende bewegingen over de meridianen te maken, stimuleer ik de energiestroom. Magnetiseren werkt onder andere goed bij pijn- en spanningsklachten,’ claimt Van Iwaarden.

Reiki maakt eveneens onderdeel uit van het aanbod. Feitelijk verschilt de Japanse luchtmassage nauwelijks van de magnetische strijkmethode. Alleen het verhaal dat verteld wordt is anders; reiki maakt gebruik van universele levensenergie uit de kosmos in plaats van persoonlijke energie. ‘Dat wat je ziek maakt of pijn veroorzaakt of wat het herstel blokkeert, lost op door reiki,’ staat op de site van Aequilibria.

The International Journal of Clinical Practice publiceerde een artikel waarin negen gerandomiseerde klinische studies naar de behandelmethode tegen het licht worden gehouden. De onderzoekers concludeerden dat er onvoldoende bewijs is om te suggeren dat reiki een effectieve behandeling zou zijn, voor welke aandoening dan ook. 

De theorie dat handen energie overdragen is allang achterhaald door een inmiddels beroemd geworden experiment. Voor een wetenschapsproject op school liet de 9-jarige Emily Rosa uit Colorado Therapeutic Touch-beoefenaren blind voelen of zij haar hand boven hun linker- of rechterhand hield. De behandelaren scoorden niet beter dan iemand die gokt. In 1998 werd de studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA

Paranormale stofzuiger

Wie verder scrolt op de Aequilibria-site treft informatie over aurahealing. Dat begint met een grondige inspectie, waarna Van Iwaarden zich als een soort paranormale stofzuiger door de eerste drie auralagen verplaatst. ‘Deze lagen maak ik schoon door met mijn handen de blokkades uit de aura te halen en af te voeren. (...) Deze herstel ik met helende energiedraden. Vervolgens vul ik de auralagen op met helende energie om het zelfherstellende vermogen van het lichaam, inclusief het energetische stelsel, te stimuleren.’ 

Objecten in het aura zouden de oorzaak kunnen zijn van onverklaarbare lichamelijke klachten, claimt Van Iwaarden. ‘Bijvoorbeeld een speer of een klem of iets dergelijks. Tijdens de behandeling verwijder ik dit object uit de aura.’

Soms is aurahealing niet voldoende. In dat geval is reïncarnatietherapie een optie, meent Van Iwaarden. Terwijl de patiënt een passieve houding aanneemt bezoekt de therapeut de veronderstelde vorige levens van haar cliënt, op zoek naar patronen en gedragingen die naar haar overtuiging een negatieve invloed hebben op het huidige leven. Praatsessies en energetische therapieën zouden de erfzonden moeten verdrijven. 

Klaagzang

Van Iwaarden wil niet antwoorden op vragen van de webredactie. ‘Ik ken de vereniging en ik heb geen interesse om hieraan mee te werken,’ luidt haar reactie. Daardoor blijft onduidelijk hoe zij hoogbegaafd- en hooggevoeligheid diagnosticeert. Toch gaat de deur van kasteel Vosbergen niet meteen in het slot. Enkele uren na de afwijzing stuurt de onderneemster een klaagzang over het artikel in De Stentor. Volgens Van Iwaarden is het een sensatiestuk, waarin context en nuance ontbreken.

De Veluwe Actief Krant kan wél op haar goedkeuring rekenen. Een verslaggever van het huis-aan-huisblad bezocht haar recentelijk voor een interview. Ze stuurt een link naar het schrijfsel. Het roept alleen maar nieuwe vragen op. Wat doet Van Iwaarden bijvoorbeeld met jonge astma- en eczeempatiënten? Ze wil het ons niet vertellen.

NB

Meer bedrijven bieden alternatieve therapieën voor vermeend hoogbegaafde of hooggevoelige kinderen, zoals praktijk Newkidstoday in Huissen. Eigenaar Laura Vermeulen is opgeleid tot nieuwetijdskindercoach en volgens haar site een ervaren medium: ‘Ik kan dingen aanvoelen, weten en contact maken met anderen. Hierdoor ben ik in staat om in te voelen op het kind en dit terug te geven aan ouders’ (inmiddels is de site aangepast). Vermeulen behandelt ook op afstand. 

Het assortiment van Newkidstoday bevat naast energetische behandelingen: meditaties, visualisaties, helende verhalen en massages met oliën of bloesemremedies. Ruim 170 kilometer verderop in Harlingen werkt Robin de Vries bij praktijk de Levensboom. De Vries begon zijn carrière als leerkracht in het basisonderwijs, al snel ontdekte hij dat er iets ontbrak. Na een opleiding tot Multi Energetisch Essentie therapeut en cursussen op het gebied van traditionele Chinese geneeskunde, ging een nieuwe wereld voor hem open. 

Praktijk de Levensboom richt zich op jong én oud. De kinderbehandelingen duren korter en verlopen op speelse wijze, onder andere door het gebruik van handpoppen. ‘Octopus Bas weet als geen ander hoe het is om hooggevoelig te zijn; hij heeft wel acht tentakels!’ Acupunctuurbehandelingen verlopen desgewenst naaldloos. ‘Bij kinderen gebruik ik veelal mijn vingers om acupunctuurpunten te masseren. De werking hiervan is al heel effectief bij hun kleinere, gevoelige lijfjes,’ schrijft De Vries

 

Lees ook