Kritiek op Chinese traditionele geneeswijzen wordt strafbaar in China

Buitenlandrubriek met o.a.: Kritiek op Chinese traditionele geneeswijzen wordt strafbaar / CfI gaat in beroep bij homeopathie-zaak Walmart.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 jun 2020 | Laatste Wijziging: 25 jun 2020

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Kritiek op Chinese traditionele geneeswijzen wordt strafbaar in China / CfI gaat in beroep bij homeopathie-zaak Walmart / Priesters in Manilla proberen Covid-19 uit te drijven / Hoe kan het dat een aantal Nobelprijswinnaars open staan voor irrationele ideeën? / Nieuwe verklaring opgesteld rond homeopathie in Duitsland / Traditioneel genezer uit Paramaribo komt met kruidenthee om corona te genezen.

China: Kritiek op traditionele geneeswijzen wordt strafbaar

De lokale overheid van Beijing heeft een aantal regels bekendgemaakt rond traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM). De regels volgens de huidige promotiecampagne van China voor TCM. Een van de regels is dat zij die TCM in diskrediet brengen door er bijvoorbeeld negatief over te praten op internet, bestraft kunnen worden.
Lees meer bij Sup China.

Verenigde Staten: CfI gaat in beroep na uitspraak homeopathie-zaak Walmart

Het Center for Inquiry (CfI) heeft de rechtszaak tegen Walmart verloren die ze had aangespannen in het District of Columbia. CfI vond dat Walmart haar klanten misleidde door allerlei homeopathische middelen aan te bieden, er reclame voor te maken en daarin valse claims te doen over de werkzaamheid. De rechter heeft de zaak afgewezen. CfI heeft bekend gemaakt in beroep te gaan.
Lees meer op de site van het CfI.

Filipijnen: Priesters in Manilla proberen Covid-19 uit te drijven

Tijdens de lockdown in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, heeft een groep priesters huisbezoeken gemaakt bij leden van hun congregatie om gewapend met een kruis en een alcoholspray het coronavirus uit te drijven. Om zichzelf te beschermen droegen de priesters beschermende materialen zoals handschoenen en spatmaskers.
Lees meer bij de BBC.

Mondiaal: Hoe kan het dat een aantal Nobelprijswinnaars open staan voor irrationele ideeën?

Het wordt door meerdere schrijvers de ‘Nobel ziekte’ genoemd, het openstaan voor bedenkelijke ideeën. The Skeptical Inquirer vraagt zich aan de hand van een aantal casussen af in hoeverre de Nobelprijs, die staat voor wetenschappelijke genialiteit, samengaat met irrationeel denken.
Lees her artikel hier.

Duitsland: Nieuwe proclamatie opgesteld rond homeopathie

In tegenstelling tot Nederland roept homeopathie in Duitsland nog veel discussie op. De ‘Bundesvertretung der Medizinstudenten in Deutschland’ heeft een nieuwe proclamatie opgesteld over homeopathie door het bewijs voor en tegen homeopathie te wegen. Het gaat om zeven punten: Homeopathie werkt niet voorbij het placebo-effect; gezondheidszorgverzekeringen zouden homeopathie niet moeten vergoeden; de wet waarin staat dat homeopathische producten alleen in apotheken verkocht mogen worden, moet vernietigd worden; Medicijnen mogen alleen op de markt komen als bewezen is dat ze effectief zijn; In publieke debatten moet duidelijk gemaakt worden dat homeopathie niet hetzelfde is als natuurgeneeskunde; een medische graad in homeopathie moet geschrapt worden; het lesgeven in homeopathie moet evidence-based zijn en in een context worden geplaatst.
Lees meer op de site van Edzard Ernst.

Suriname: Traditioneel Genezer komt met kruidenthee om corona te genezen

Richard Cullimore, een traditionele genezer te Paramaribo, heeft een kruidenthee ontwikkeld waarmee hij claimt dat hij mensen kan genezen die het coronavirus hebben opgelopen. Hij helpt mensen in zijn praktijk zonder een mondkapje te dragen én drinkt de thee. Omdat hij het coronavirus zelf nog niet heeft gekregen, vindt hij dat hét bewijs dat de thee werkt.
Lees meer bij DWT Online.

Lees ook