Kwakzalverijbestrijder James Randi overleden

James Randi een bekende bestrijder van pseudowetenschap en kwakzalverij is overleden.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 23 okt 2020 | Laatste Wijziging: 23 okt 2020

De Amerikaanse goochelaar James Randi – een fanatiek bestrijder van pseudowetenschap en kwakzalverij - is eind oktober overleden. Randi is 92 jaar geworden. 

Randi werd onder meer bekend door zijn ontmaskering twintig jaar geleden van de Franse immunoloog Jacques Benveniste die meende te kunnen aantonen dat homeopathische verdunningen enige reactiviteit vertonen, water zou een zeker geheugen hebben. Hij publiceerde er een - later ingetrokken - artikel over in het Britse wetenschapsblad Nature.

Randi toonde onderzoekfraude aan; de Fransman had met onderzoekdata gesjoemeld. Ook de wereldberoemde Israëlische goochelaar Juri Geller, buiger van onder meer lepeltjes ‘aangestuurd’ vanuit zijn brein, werd door Randi ontmaskerd, tijdens een tv-uitzending.

James Randi kwam in 2007 de Vereniging tegen de Kwakzalverij te hulp. Hij doneerde 1500 euro om de proceskosten te financieren in gerechtszaken die manueel-therapeute Maria Sickesz tegen de vereniging en zijn toenmalige voorzitter Cees Renckens had aangespannen. Het Haagse gerechtshof stelde de vereniging in 2013 in het gelijk, na tien jaar procederen. De proceskosten werden deels gefinancierd met donaties, onder meer van Randi.

 

Lees ook