Trossèl voor de rechter in Antwerpen

Illegale stamceltherapie
De artsen Robert T.H.K. Trossèl en Arie Aanen van het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam mochten in Nederland hun stamceltherapie niet meer bedrijven. Ze weken uit naar België, waar ze voor dit feit voor de strafrechter kwamen. De wetsgeneesheer sprak van kwakzalverij, en het OM eiste fikse straffen, ook tegen de kwakzalvende arts Rudy Proesmans uit Boechout die ze hielp.
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 28 jan 2009 | Laatste Wijziging: 13 feb 2016
Al eerder berichtte deze website over hun stamceltherapie, en het feit dat deze zowel in Engeland als Nederland verboden was, en gewoon in België werd voortgezet. Het tweetal behandelde vijftien voornamelijk Britse patiënten met MS, leukemie, de ziekte van Hodgkin en ALS. De zieken kregen stamcellen van onbekende herkomst uit Pakistan ingespoten. De therapie kostte de ongelukkigen 12.000 euro per persoon. In dit verband kan niet onvermeld blijven dat Robert T. en Arie A. lid zijn van respectievelijk de natuurartsenclub ABNG-2000 (waarvan de secretaris ook in het PMC werkt) en de neuraaltherapeutenclub NVNR, die beide deel uitmaken van de zogeheten CAM-artsenkoepel, en dat diezelfde koepel de mond vol heeft over de holistische en kosteneffectieve praktijken van de CAM'ers.

In België is stamceltherapie toegestaan, maar net als elders alleen in erkende ziekenhuizen, en omdat het om een experimentele therapie gaat, onder streng gecontroleerde voorwaarden zoals toetsing door een ethisch comité. Daar was in het geval van A. en T. geen sprake van. Ze hadden van de kwakzalvende arts Rudy Proesmans uit Boechout een ruimte gehuurd in diens privépraktijk in Berchem. Dat leverde Rudi P. in drie maanden een bedrag van 20.000 euro op. Die is hij kwijt (plus een boete van 11.000 euro) als het OM zijn zin krijgt. Eerder was P. al voor hetzelfde vergrijp door de Orde van Geneesheren twee maanden geschorst als dokter. Tegen T. is de eis ook een boete van ongeveer anderhalf keer wat hij de patiënten afhandig maakte, plus celstraf en een beroepsverbod. Tegen de neuroloog A., die trouwens ook bij een alternatieve kliniek in Capelle aan den IJssel werkt, en die handelde in opdracht van T., wordt een lichtere straf geëist.

De uitspraak is op 17 februari 2009.

Bron: Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad

Naschrift 1 oktober 2010

Een overzicht van alle artikelen over Trossel staat in: Robert Trossel uit artsenvak gezet in het VK

Naschrift 29 juni 2011

Op 29 juni 2011 vernietigde de Belgische rechter in hoger beroep het bovenstaande vonnis en sprak Trossel volledig vrij omdat niet bewezen werd geacht dat deze bij de gewraakte stamceltherapie betrokken was geweest.

Aanen kreeg een aanzienlijke strafvermindering, omdat het inbrengen van cellen in België - i.t.t. het inbrengen van organen - buiten een ziekenhuis niet meer verboden is. Hij werd wel schuldig geacht aan overtreding van de regels inzake de uitoefening der geneeskunde in België, waarvoor hij geen toestemming had. 0ok het lange tijdsverloop in de behandeling van de rechtszaak stemde de rechter milder. Hij werd nu slechts veroordeeld tot betaling van 1/3 van de proceskosten, die bijna 6.000 euro bedroegen, en tot 1 jaar voorwaardelijk. Trossel (en Aanen) werd eerder verboden stamceltherapie toe te passen in Nederland en Engeland. 

Lees ook