Tuchtcollege stelt borstenknijper in ongelijk

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) Amsterdam heeft eind juni de klacht van osteopaat Hermann Pohle, werkzaam bij het Amsterdamse bedrijf Robuste VOF, tegen Catherine de Jong, ongegrond verklaard.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 6 jul 2013
De Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), ging eind september 2012 in haar column op artsennet.nl niet over de schreef. In de column stelde ze de ideeën van ontspanningsmasseur Pohle aan de kaak. De Jong, zo formuleert het college in zijn uitspraak, `is in haar column binnen de grenzen gebleven die aan de uitoefening van de aan haar, als arts, tevens voorzitter van de VtdK, toekomende vrijheid van meningsuiting worden gesteld. De uitlatingen zijn in prikkelende bewoordingen vervat maar zijn niet te bestempelen als krenkende bewoordingen en, op de persoon van klager gerichte, kritiek die een zakelijk karakter ontbeert.'

Robuste, met massagevestigingen in Amsterdam en Utrecht, beweert dat `onze massagebehandeling van de borsten het zelfgenezende vermogen van het lichaam stimuleert. Massage levert een betere doorbloeding van het weefsel op waardoor afvalstoffen (toxines) worden afgevoerd.'

De Jong maakte in haar column, die opmerkelijk genoeg in zijn geheel is overgenomen in de uitspraak van het tuchtcollege, gehakt van de knijpsessies van Robuste. `De medische claim is ongegrond en komt geheel voort uit de fantasie van de behandelaars', aldus De Jong.

Hieronder de volledige column van Catherine de Jong:

Knijpen in vrouwenborsten

Noem het behandeling en 'alles mag'?!

Het is geen nieuws dat mannen geobsedeerd zijn door vrouwenborsten en er graag in willen knijpen. Dat er vrouwen zijn die dit ook leuk vinden is nog voorstelbaar, maar dat er mensen zijn, die zich laten betalen voor knijpen in vrouwenborsten, is toch te gek. En dat vrouwen willen betalen voor een portie borstknijpen is echt te zot voor woorden.

Onlangs werd ik geattendeerd op alweer een nieuwe behandelwijze: Therapeutische massage van het bovenlichaam en wel in het bijzonder massage van de borsten. 

Doorbloede borsten

Er worden vrouwelijke therapeuten beloofd 'die speciaal zijn getraind om de doorbloeding van de borsten te stimuleren'. Als deze therapeutes uw borstproblemen niet aan kunnen 'dan verwijst de supervisor u door naar een arts of een osteopaat'. 

Sinds wanneer heeft een osteopaat verstand van borsten? Ik lees verder het volgende: 'Robuste is er van overtuigd dat goed doorbloede borsten de kans op kwaadaardige gezwellen verminderen'. Een ongegronde medische claim die geheel voortkomt uit de fantasie van de behandelaars, is kennelijk geen probleem voor de medewerkers van Robuste. Over verdere motieven voor het aanbieden van deze volstrekt zinloze 'behandeling' zal ik maar zwijgen. U snapt het zo ook wel.

ASR-therapie

Het doet me denken aan de zogenaamde Analytisch-Synthetische Responsetherapie, die destijds door TROS Radar werd ontmaskerd. Deze 'therapie' bleek een seksueel getinte behandeling te zijn, waarin mannen door geheel naakte vrouwelijke 'therapeuten' worden gemasseerd en desnoods zelfs gemasturbeerd. 

Deze therapie werd destijds nota bene vergoed door de verzekering! De heer drs. J. Kamst, uitvinder van de ASR-therapie is nog steeds actief. Op zijn website staat alle informatie en hij leidt kennelijk nog steeds nieuwe therapeuten op.

Tarieven

Terug naar Robuste. Voor een bedrag van 69,50 euro worden uw borsten bij Robuste door twee therapeutes tegelijk 'behandeld' gedurende een half uur. Ter vergelijking: een busritje in Caïro kost minder dan een euro en als vrouw wordt je gegarandeerd door vier paar mannenhanden geknepen. En niet alleen in je borsten.

Lees ook