Vlietland ziekenhuis biedt pijnpatiënten kwakzalverij

De pijnpoli van het Vlietland Ziekenhuis geeft bij haar introductie (“welkom”) een korte voorlichting over pijn en pijnbestrijding.
Door: Ronald van den Berg | Geplaatst: 27 maa 2014

Zie ook

Chronische pijn is pijn die langer dan zes maanden blijft bestaan. De pijn kan worden behandeld als de behandeling geen schadelijke of nadelige gevolgen zal achterlaten. Pijnbestrijding die de anesthesioloog uitvoert, kan door middel van een aantal methoden: medicijnen, zenuwbaanblokkade, TENS (stroomstootjes), EMDA (medicatie aanbrengen door middel van stroom), een ruggenprik, acupunctuur, diepe massage, bioresonantie (trillingen), fysiotherapie en hypnotherapie” (cursiveringen door ons).

Het is bekend dat patiënten met ernstige chronische pijnen met hun wanhoop de behandelaar eveneens tot wanhoop kunnen brengen, vooral als er geen lichamelijke verklaring voor de pijn gevonden kan worden. Als reguliere behandelingen falen kan zo'n behandelaar teruggrijpen op suggestieve methoden die soms helpen, zoals hypnotherapie. Maar hoe ver mag je gaan als je als behandelaar denkt dat de pijn vooral tussen de oren te beïnvloeden is?

De wetenschappelijke fundering van TENS is oud maar wankel. Cochrane meldt:

“Despite the widespread use of TENS machines, the analgesic effectiveness of TENS still remains uncertain. This has mainly been due to inadequate methodology and reporting in earlier studies but more recent studies of TENS for chronic pain fail to offer necessary improvements in methodological rigour to define the place of TENS in chronic pain management with any certitude”.

Het idee dat elektriciteit een goede invloed heeft op pijn kan overigens teruggevoerd worden op Galenus, die de aanbeveling deed een levende sidderrog tegen een pijnplek te houden.

Ook over EMDA bestaat onzekerheid. “Het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vormen maar de resultaten tot dusver zijn veelbelovend”.

En ook: “EMDA is een effectieve en pijnloze manier om een geneesmiddel in weefsel toe te dienen”.

Maar acupunctuur is pure kwakzalverij. De Sectie Pijn van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie verklaarde na aandringen van de VtdK, in het Verenigingsblad De Anesthesioloog (nummer 6 van 2011) dat zij acupunctuur niet tot haar vakgebied rekent. 

Over de kwakzalversmethode bioresonantie hebben wij vanaf 2004 een aantal artikelen op deze website gepubliceerd.

Zolang het Vlietland Ziekenhuis acupunctuur en bioresonantie aanbiedt, worden daar pijnpatiënten gefopt met kwakzalverij. Het lijkt erop dat het bij de pijnpoli tussen de oren niet pluis is.

Lees ook