Youtube haalt kanaal offline na video over nep-covid-vaccin

Buitenlandrubriek met o.a.: Edzard Ernst boos over mensen die zeggen dat alternatieve therapieën geen kwaad kunnen.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 22 dec 2020 | Laatste Wijziging: 22 dec 2020

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Edzard Ernst boos over mensen die zeggen dat alternatieve therapieën geen kwaad kunnen / Een op tien Nieuw-Zeelanders heeft misinformatie doorgegeven / Amerikaans webinar over fraude door waarzeggers online / Youtube haalt kanaal offline na video over nep-covid-vaccin / Amerikaanse kinderarts die tegen vaccinaties is, mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

Verenigde Staten: Edzard Ernst boos over mensen die zeggen dat alternatieve therapieën geen kwaad kunnen

Edzard Ernst zegt in een interview over zijn boek Don’t Believe What You Think: Arguments for and Against SCAM (So-Called Alternative Medicine. Ernst gebruikt die term omdat er geen sprake is van een echt alternatief als er pseudobehandelingen worden aangeboden) dat hij boos kan worden als mensen beweren dat alternatieve therapieën geen kwaad kunnen. ‘Als je een therapeut hebt die overtuigend en charismatisch is, kunnen ze mensen die zeer ziek zijn er makkelijk van overtuigen dat bijvoorbeeld Reiki een goede aanpak van de ziekte is. Daardoor kunnen die mensen echt effectieve behandelingen laten zitten en dat kan hele serieuze gevolgen hebben.’
Lees meer in Psychology Today.

Nieuw-Zeeland: Een op tien heeft misinformatie doorgegeven

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de Nieuw-Zeelanders in aanraking denkt te zijn gekomen met misinformatie. Ook zegt dertien procent wel eens misinformatie te hebben doorgeplaatst op sociale media. Ze kwamen er later achter dat het bericht dat ze deelden niet klopte. Van de ondervraagden blijkt 91 procent te denken dat misinformatie invloed op de opvattingen van mensen kan hebben, maar slechts 53 procent geeft toe dat zij zelf beïnvloed kunnen worden.
Lees meer bij Scoop.

Verenigde Staten: Webinar over fraude door waarzeggers online

Een door de grote Amerikaanse skeptische organisatie Center for Inquiry (CfI) georganiseerd webinar over hoe fraude door waarzeggers aangepakt kan worden, staat online. In het webinar komt Bob Nygaard aan het woord. Nygaard is een privédetective die veel ervaring heeft met hoe zaken tegen frauduleuze waarzeggers opgebouwd moeten worden.
Bekijk het webinar op Youtube.

Verenigde Staten: Youtube haalt kanaal offline na video over nep-covid-vaccin

Youtube heeft het kanaal One America News Network (OANN) offline gehaald omdat het een video deelde waarin er een nep-vaccin voor Covid-19 werd aangeprezen. OANN is een Trump-vriendelijk kanaal. Youtube probeert strenger op te treden tegen kanalen die misinformatie verspreiden.
Lees meer bij Axios

Verenigde Staten: Kinderarts die tegen vaccinaties is, mag zijn beroep niet meer uitoefenen

De Oregon Medical Board heeft de registratie van kinderarts Dr. Paul Thomas ingetrokken, nadat is gebleken dat hij tegen het vaccineren van kinderen is. Thomas heeft op allerlei manieren zijn antivax-denkbeelden verkondigd en er zelfs een boek over geschreven. Door kinderen niet te vaccineren, brengt hij hen in gevaar, oordeelt de Medical Board.
Lees meer bij de Skeptical Raptor

 

Lees ook