Willem van de Moosdijk in het Maandblad

Rond 1970 was de kruidenhandelaar Willem van de Moosdijk (1926) actief, een van de brutaalste Nederlandse kwakzalvers van de twintigste eeuw.
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 8 okt 2010 | Laatste Wijziging: 16 feb 2016

Hij ontbreekt in de lijst van de top twintig kwakzalvers van de twintigste eeuw, maar gezien de omvang van zijn operaties (vooral in België), zijn agressieve (‘abjecte') werkwijze, het vermogen dat hij binnenhaalde, de zware hem toegemeten straffen (onder meer negen maanden voor oplichting) en de claim dat hij kon genezen wat artsen niet konden genezen, had hij niet misstaan in dat rijtje. Oordeelt u zelf. Het beoordelingslijstje staat in het artikel Kwakzalvers van de twintigste eeuw op deze site. Nummer 20 scoorde 17 punten.

In het Maandblad tegen de Kwakzalverij verschenen circa 85 artikelen over hem. Hieronder een opsomming met korte samenvattingen. De artikelen zelf zijn te vinden op deze site.

Een korte biografie van Van de Moosdijk is bijvoorbeeld hier te vinden. Vóór zijn kruidenhandel was hij een kleine scharrelaar, met de spreekwoordelijke twaalf ambachten.

Jaargang 82, nr. 1 (januari 1967)
Dure kwakzalver
De Eindhovense politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de ... Eindhovenaar W. v. d. M. uit het stadsdeel Tongelre wegens het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst.

De man bleek als kwakzalver een forse praktijk uit te oefenen. De politie kwam op zijn spoor via een Belg, die zich kwam beklagen, omdat hij 2.000 gulden voor een kruidenkuur moest betalen. De kwakzalver zou ook gewerkt hebben met zogenaamde handoplegging.

Hij zou volgens Het Vrije Volk tegen de Belg gezegd hebben: ‘Als je mijn kruiden niet neemt, ben je binnen twee jaar dood.' Onder de klanten van v. d. M. bevonden zich vooral veel Belgen.

Jaargang 82, nr. 10 (oktober 1967)
RIJK van het loon van de angst anderen aangedaan
In een opvallende reportage van Harro Coumans, met foto's van Rob Holthuis heeft De Nieuwe Limburger een geval van barre kwakzalverij aan de kaak gesteld. Het gaat hier om de ‘wonderdokter van Eindhoven', Willem van de Moosdijk.

In april van dit jaar is Van de Moosdijk door de kantonrechter te Eindhoven veroordeeld tot een boete van 3000 gulden wegens het onbevoegd uitoefenen der geneeskunst.

Van de Moosdijk had de kunst afgekeken van zijn straatgenoot Van Dooren (een eveneens veroordeelde paranormale kruidenadviseur) en had zelfs onder diens naam in België kruiden verkocht.

Jaargang 83, nr. 1 (januari 1968)
Ik praat ze blauw
Van de Moosdijk wordt onkritisch geïnterviewd door het Brabants Dagblad. Hij denkt (ten onrechte) dat als hij zijn klanten maar niet aanraakt, het niet als onbevoegde uitoefening der geneeskunst (‘strijken') telt.

Jaargang 83, nr. 7 (juli 1968)
Van de Moosdijk eens de Raspoetin van Brabant?
D.F. van de Pol van Vrij Nederland heeft een gesprek gehad met Wilhelmus Josephus Anthonius van de Moosdijk. Deze heeft 14.000 klanten, voornamelijk in België, aan wie hij kruidenpakketten van 500 tot 1000 gulden per stuk verkoopt.

Jaargang 83, nr. 10 (oktober 1968)
Hielenlikkerij
Het Stadsblad, editie Breda en Baronie, drukt een volle pagina af over Van de Moosdijk te Casteren (thans in de gemeente Bladel) nabij Eindhoven.

Jaargang 83, nr. 12 (december 1968)
Schandelijk
Het krantenartikel in het huis-aan-huisblad Stadsblad blijkt een advertentie te zijn. Dezelfde tekst verscheen in de Gooi- en Eembode, en tevens in het Harener Weekblad en met hele kleine lettertjes I.M. erboven (ingezonden mededeling). De heer Eerenberg (64, advertentie-adviseur) in Hilversum is heel boos geworden, nadat zijn vrouw, die spit had, nog zieker was geworden na het gebruik van de kruiden. Hij wordt gesteund door de Gooi- en Eemlander.

Jaargang 84, nr. 1 (januari 1969)
Helpende hand
In de uitzending van vrijdag 13 december 1968 heeft Willem Duys in zijn programma Voor de vuist weg Van de Moosdijk aan de kaak gesteld. Gasten waren Eerenberg en twee ex-chauffeurs van Van De Moosdijk.

Een vuistslag velde Van de Moosdijk
Van de Moosdijk heeft tegen Oudjaar al 18 van de 24 chauffeurs die zijn kruiden rondbrachten ontslagen. Van de Moosdijk zelf was door een misverstand niet tijdig uitgenodigd bij Duys, en mocht wegens het recht op antwoord op 17 december 1968 nog een monoloog voor de televisie afsteken. De avond van de uitzending (13 december 1968) had hij overigens al politiebescherming nodig.

Teren op leed
Dagboekanier (Henri Knap) in Het Parool (11 december 1968) vertelt over de ervaring van een vrouw die kruiden van Van de Moosdijk kocht voor haar dochtertje met aangeboren incontinentie. Het kind begon meteen te braken na inname, en toen de moeder het spul zelf probeerde, kreeg ze overal pukkels.

Kruidendokter is een kwakzalver
Trouw interviewt VtdK-voorzitter dokter A.P.N. de Groot. De kruidenpakketten, die vanaf 125 gulden verkocht worden, zijn misschien vijf gulden waard. De Groot ontzenuwt alle bekende mythes over kruiden.

Wat er in zit
Berkenblad, berendruifblad, eikenbast, lavaswortel, akkerpaardenstaart (heermoes), brandnetels, sandelhout, klaproosbladeren, zoethout, rozemarijn, duizendblad, salie, hertshooi, geelwortel, venkelvruchten, alantswortel, kamille, notenbladeren en wormkruid. Van de Moosdijk betrekt zijn waar van de firma M. de Nijs te Lunteren, aldus het Algemeen Dagblad.

't Ging om de omzet - zonder pardon
Een chauffeur vertelt dat hij niet alleen kruiden moest langs brengen bij mensen die aan Van de Moosdijk geschreven hadden, maar dat hij zelf ook potentiële klanten moest opsporen.

Aardige bekentenis
Artikel uit De Gecombineerde en de Nieuwe Tielse Courant. Van de Moosdijk vindt dat hij niet van geneeskunde verstand hoeft te hebben. Als iemand iets mankeert, zit er altijd wel een kruid in zijn mengsel dat daarvoor helpt, en de andere zijn onschuldig.

Ik zal ze verpletteren
Aldus Van de Moosdijk over zijn tegenstanders, met name Eerenberg, tegen een verslaggever van De Nieuwe Limburger.

Ik ga er mee door
Aldus Eerenberg in Vrij Nederland. Verder nog negen andere citaten uit de media. Van de Moosdijk had zeven minuten spreektijd gekregen op de tv, en onder andere gezegd: ‘Ik ben in Nederland door het slijk gehaald. Opnieuw is het gezonde bedrijf van een jonge zakenman kapot gemaakt.'

Ook in Leeuwarden!
Op 24 december werd in Leeuwarden een bestelauto van Kruidenhuis Holland (van Van de Moosdijk) gesignaleerd.

Jaargang 84, nr. 2 (februari 1969)
Geldmakerij
De Consumentenbond vindt huis-aan-huisbladen medeschuldig aan de ‘geldmakerij' van Van de Moosdijk.

... met de allure van een rijke playboy...
Een columnist van De Nieuwe Limburger verhaalt hoe Willem van de Moosdijk met zijn keurige verschijning en gevoelige stem mensen vertelde dat ze nog maar kort te leven had, en dan 2.500 gulden vroeg voor drie kilo kruiden.

Advertenties
Ook de misleidende advertenties kwamen in Den Bosch ter sprake.

Gepast-streng
Kamervragen (van Koekoek) over Van de Moosdijk.

Veel klachten
Het hoofd van het parket bij de rechtbank in Den Bosch zegt dat er al maanden en maanden klachten over Van de Moosdijk zijn.

Zesde zintuig
Onthuld wordt hoe het zesde zintuig van Van de Moosdijk werkte.

Toen Willem van de Moosdijk aan het ziekbed kwam
Het hoger beroep van Van de Moosdijk (ook het OM was in beroep gegaan) wegens onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst diende op 20 januari (hij kreeg een lichte voorwaardelijke straf). Het artikel meldt dat zijn maandomzet gedaald is van 100.000 gulden naar 2000 gulden. Van de Moosdijk stond terecht omdat tegen een doodzieke man gezegd zou hebben: ‘U bent er bijzonder slecht aan toe. Uw hart en longen zijn slecht en er is geen dokter die u beter kan maken. Ik kan dat wel.'

Bewogen pleidooi voor een ‘geteisterde'
Van de Moosdijks raadsman bestrijdt dat deze miljonair is. ‘Hij is praktisch tot de bedelstaf gebracht.'

Fantasio
Waarom stond er een dure Italiaanse wagen voor de villa van Van de Moosdijk?

Jaargang 84, nr. 3 (maart 1969)
Verbazingwekkend
De Groningse hoogleraar farmacognosie en galenische farmacie F.H.L. van Os is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kruidentuinen. Hij heeft het gebeuren rond Van de Moosdijk niet gevolgd en hij heeft er ook geen interesse voor. Hij heeft ook geen televisie.

Zak kruiden voor 74.000 fr.

In het dossier van Eerenberg zit een geval van een Belg die omgerekend ruim 5000 gulden voor en zak kruiden van Van de Moosdijk had betaald.

Van de Moosdijk had geen succes met kort geding
Van de Moosdijk had een kort geding aangespannen tegen Willem Duys. Het diende op 23 januari 1969. Duys zou niet zorgvuldig genoeg geweest zijn. Dat vond de president van de rechtbank ook wel, maar omdat het gevraagde (rehabilitatie door Duys) toch niet zou baten, verloor Van de Moosdijk.

Aan de kaak stellen
Mag een televisie-presentator soms geen misstanden hekelen en de abjecte verkoopmethoden van een brutale kwakzalver aan de kaak stellen?

Gekruid sportorgaan wekte de lachlust


Scherpe kritiek op uitspraak president
De Leeuwarder Courant vindt dat stelselmatige treuzelaars zoals de rechtbanken wat bescheidener moeten zijn jegens media die hun signalerende taak serieus opvatten.

Publiciteitsmedia moeten alert blijven
Ook het Algemeen Dagblad is het niet eens met de president van de rechtbank.

Jaargang 84, nr. 4 (april 1969)
Foei, Gele Gids
De Gele Gids voor Rotterdam heeft een grote advertentie voor Kruidenhuis Holland (dus het bedrijf van Van de Moosdijk).

Jaargang 84, nr. 5 (mei 1969)
‘Kruidendokter' Willem van de Moosdijk ploegt weer voort
Dagboekanier (Henri Knap in Het Parool) signaleert dat Van de Moosdijks bedrijf weer op gang komt.

Met luxe omringd
Van de Moosdijk heeft een luxe woning, dure auto's en dergelijke maar Peter van Steenwijk van Panorama vond het er maar stil.

Jaargang 84, nr. 8 (augustus 1969)
Uit België en Duitsland bustochten naar Willem van de Moosdijk
Het Limburgs Dagblad signaleert.

Jaargang 84, nr. 10 (oktober 1969)
Van de Moosdijk gaat door
Artikel door M. Eerenberg. Het is wel duizendmaal erger dan men denkt. Twee Belgische handlangers van Van de Moosdijk fungeerden als chauffeur voor patiënten van België naar Casteren. Onderweg hoorden zij de slachtoffers uit, zodat later Van de Moosdijk zich met verworven kennis helderziend kon voordoen. De handlangers hebben nu grote villa's laten bouwen. Van de Moosdijk had geschreven dat Eerenberg ‘een psychopathische inslag' had. Eerenbergs aangifte wegens belediging draaide op niets uit. Als Van de Moosdijk hem nou een psychopaat had genoemd, was het wat anders geweest!

Jaargang 84, nr. 11 (november 1969)
Van de Moosdijks grootspraak kent geen grenzen
Kwik (6 november 1969) interviewde Van de Moosdijk. ‘Ik werd een gevaar voor de pillenfabrieken, daarom moest ik gekraakt worden. ... De meest afschuwelijke ziekten werden door mij overwonnen. ... Alles wat ik doe is immers gebaseerd op liefde.

Jaargang 84, nr. 12 (december 1969)
Een overtreding
Wie kruiden tegen hoge prijzen verkoopt, voorgevend dat ze de koper zullen genezen en er desnoods nog de bedreiging aan toevoegt, dat de koper anders niet lang meer te leven heeft, is een groot gevaar voor de volksgezondheid. Niettemin is dit een overtreding en geen misdrijf.

Slechts geldboeten voor ergerlijke kwakzalvers
Van de Moosdijk is veroordeeld tot een boete van 10.000 gulden wegens het onveogd uitoefenen van de geneeskunst.

Ook in België regent het klachten over Van de Moosdijk
Op de kwitanties staat altijd ‘Geen baat, geld terug', maar daar houdt Van de Moosdijk zich niet aan. Eerenberg wordt regelmatig telefonisch (anoniem) bedreigd.

Jaargang 85, nr. 1 (januari 1970)
Mijnheer, weet gij dat ge iedere minuut kunt doodvallen?
Alfons van Goudbergen uit Hove nabij Antwerpen betaalde omgerekend 13.000 gulden (180.000 frank) voor een portie kruiden voor vijf jaar. Toen ze niet werkten, kreeg hij niets terug, andere Belgische slachtoffers evenzo. Het citaat uit de titel is wat de gepensioneerde dokwerker Lembrechts te horen kreeg. Zijn hele spaargeld (64.100 frank) ging op aan kruiden.

Van de Moosdijk fantaseert al theeleidingen
Verslaggever J.G. van Waldorp (Televizier van 7 februari 1970) doet de hele zaak nog eens uit de doeken. Van de Mooesdijk vergelijkt zichzelf met Jezus, beweert dat hij liever een boete van 100.000 gulden betaalt dan een maand de cel in te moeten. Zelf vindt Van de Moosdijk dat zijn grootste talent is dingen zo duur mogelijk te verkopen.

Jaargang 85, nr. 3 (maart 1970)
W. van de Moosdijk adverteert nu in Frankrijk
Hij zet advertenties in France-Dimanche (en Ici-Paris), en weet de Franse regels op het punt van reclame voor geneesmiddelen kennelijk te omzeilen. Ook deze advertentie (kosten bijna 28.000 gulden) zag er uit als een redactioneel artikel.

Jaargang 85, nr. 4 (april 1970)
Belgen zijn bar boos op Van de Moosdijk
Het Televizier-artikel stond ook in Humo met als kop: ‘Requiem voor den kwakzalver'. Hij laat ook in België als redactioneel artikel vermomde advertenties in huis-aan-huisbladen zetten.

Jaargang 85, nr. 5 (mei 1970)
Het is met uw hoge sprongen gedaan, heer Van de Moosdijk!
Van de Moosdijk berustte in de boete van 10.000 gulden. Verslaggever De Mari van De Telegraaf interviewde Van de Moosdijk. Deze klaagde dat de pharmaceutische industrie campagne tegen hem had gevoerd. In feite was het de heer M. Eerenberg, die campagne heeft gevoerd. Eerenberg heeft heel veel tijd en geld (genoeg voor een Volkswagen) gestopt in de bestrijding van Van de Moosdijk, die nu heel zielig doet. Van de Moosdijks vrouw is overspannen. ‘Ik kan er niet meer tegen op. De pillenfabrikanten hebben de mensen tegen me opgehitst. Ik stop er helemaal mee', zei Van de Moosdijk tegen een verslaggever.

Jaargang 85, nr. 6 (juni 1970)
Brabantse Raspoetin in de touwen geslagen
Namens vier Belgische slachtoffers is er voor 15.000 gulden conservatoir beslag gelegd op de villa van Van de Moosdijk. De advocaat van Van de Moosdijk vindt dat slachtoffers alleen recht van spreken hebben (en hun geld terug kunnen krijgen) als ze eerst de hele kuur hebben afgemaakt. Ons Zondagsblad te Gent wijdt drie pagina's aan een interview met Eerenberg.

Jaargang 85, nr. 7 (juli 1970)
Van de Moosdijk Noordwaarts
Van de Moosdijk adverteert in Noorwegen, onder meer met grote advertenties in Dagbladet.

Jaargang 85, nr. 9 (september 1970)
Vakantie-vechtpartij met Van de Moosdijk en zijn lijfwacht

Jaargang 85, nr. 10 (oktober 1970)
Van de Moosdijk betaalde 12.000 gulden terug

Jaargang 85, nr. 11 (november 1970)
Van de Moosdijk wordt vervolgd voor oplichting

Ruim
f 55.000 terug
Van de Moosdijk heeft bovendien 10.000 gulden aangeboden aan een Brabander als die er sommige mensen toe zou kunnen bewegen te verklaren dat zij door de kruiden van Van Moosdijk zijn genezen.

Jaargang 85, nr. 12 (december 1970)
Vijfduizend gulden boete voor Van de Moosdijk
Wegens ‘kleinhandel in drogisterijartikelen zonder vergunning van de Kamer van Koophandel'. De raadsman van Van de Moosdijk stelt dat de zaak op gang is gebracht door psychisch gestoorden.

Jaargang 86, nr. 1 (januari 1971)
Rechtbank keek nog eens naar ‘Vuist' over kruidendokter
In de civiele procedure gingen de rechters in de NOS-studio Vitus kijken naar opnamen van de beroemde uitzending.

Brabantse ‘Raspoetin' adverteert in Nice-Matin
Hij plaatste de advertentie op 1 (of 3) oktober 1970.

Jaargang 86, nr. 2 (februari 1971)
Van de Moosdijk verdiende schatten met adverteren in Frankrijk
Het Belgische weekblad De Post meldt dat deze advertenties leidden tot de verkoop van 4000 kuren. De advertentie in France-Dimanche levered alleen al 140.000 gulden op. In de Nederlandstalige advertenties in Nederland en België figureerde een wonderbaarlijk genezen nonnetje uit Geel; in Frankrijk komt ze uit Courtois (Kortrijk). De Franse wet heeft strenge regels over gezondheidsreclame en ook over kruidenverkoop, die beide door Van de Moosdijk geschonden worden. Overigens blijkt Van de Moosdijk desgevraagd maar vijf kruiden in zijn paketten te kunnen opnoemen.

Jaargang 86, nr. 3 (maart 1971)
Hoe erger misstand, hoe ruimer vrijheid tot critiek
Van de Moosdijk verliest zijn proces tegen Duys/Avro. Hoewel Eerenberg enkele malen misschien te ver is gaan (door Van de Moosdijk een oplichter te noemen!) is dat Duys niet aan te rekenen. UIt de uitzending rijst het beeld op van iemand die zich jarenlang uit winstbejag aan een kwaklijke vorm van kwakzalverij op grote schaal ging.

Jaargang 86, nr. 4 (april 1971)
Geen kruid tegen gewassen?
Er wordt vanuit Frankrijk geklaagd over Van de Moosdijk

Van de Moosdijk adverteert in Duitsland
Van de Moosdijk beweert in de Augsburger Zeitung de grootste kruidenspecialist vter wereld te zijn en 40.000 kruiden te kennen.

Jaargang 86, nr. 7 (juli 1971)
Willem van de Moosdijk zag af van beroep

Jaargang 86, nr. 9 (september 1971)
Bezwaddering
Van de Moosdijk adverteert nu ook in Oostenrijk (in de zaterdagse kleurenbijlage van Der Kurier, het grootste dagblad daar), en bezwaddert de naam van ons land.

Van de Moosdijk zoekt 't in Oostenrijk
Vanwege zijn ‘medisch beroepsgeheim' wil hij de naam van zijn aanzienlijke patiënten niet vrijgeven. Hij zou al twintig jaar kruidkunde hebben gestudeerd en de tienduizend kruiden van de Amazone kennen. In feite was hij natuurlijk een scharrelaar die vele baantjes had gehad, meest recent een handel in tweedehands wasmachines en daarna tweedehands kinderschoenen.

Jaargang 86, nr. 10 (oktober 1971)
Stugge strijder tegen Van de Moosdijk
Jan van Gijzel schreef in Het Vrije Volk een hele pagina over Eerenberg. Eerenberg wist ook de Franse, Noorse en Oostenrijkse advertentiecampganes te stoppen.

Miljoenenomzet
De advocaat van de Belgische gedupeerden schat de omzet van Van de Moosdijk op 1 tot 2 miljoen in de jaren 1968-1969. De Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) is zeer geïnteresseerd.

Jaargang 86, nr. 12 (december 1971)
Van de Moosdijk failliet - maar nog brutaal als de beul
Van de Moosdijk is in oktober failliet verklaard. Hij kan de Belgen niet terugbetalen; Van de Moosdijk beweert dat hij de Belgen een kwart miljoen heeft terugbetaald. De curator krijgt stapels brieven uit Oostenrijk, Frankrijk en zelfs Algerije en Senegal. Een van de schuldeisers is ook een transportondernemer. Een van diens chauffeurs had kruiden in Frankrijk proberen binnen te smokkelen, was gesnapt, waarna de ondernemer 80.000 gulden had moeten betalen om zijn eigen auto terug te krijgen. Van de Moosdijk heeft ook enkele advertenties niet betaald.

WILLEM VAN DE MOOSDIJK is kort voor Oudejaar gegijzeld op last van de curator in zijn faillissement. Hij had zich niet aan de hem opgelegde bepalingen gehouden.

Jaargang 87, nr. 1 (januari 1972)
Van de Moosdijk betaalde niet, leverde niet
Twee Oostenrijkse kranten gingen in het schip, Der Kurier zelfs voor zes advertenties. Oostenrijkers die geld overmaakten ontvingen niets.

Jaargang 87, nr. 2 (februari 1972)
Hoe Van de Moosdijk Belgen geld uitperste
Het Jackie le Comte (1932) had een prenatale hersenbeschadiging (tangverlossing) en is permanent zwakzinnig. In 1969 horen de ouders van Van de Moosdijk. Hij vraagt 74.000 frank voor een kruidenkuur. Ze vragen of het niet wat minder kan. ‘Ofwel u betaalt en uw zoon geneest, of hij betaalt niet en hij blijft een sukkelaar. Maar dan bent u, vader en moeder, verantwoordelijk voor zijn ongeluk.' Daar hadden de ouders niet van terug. Ze betaalden, hoewel ze het niet breed hadden. Een verzekeringsuitkering die ze hadden gespaard voor als ze er niet meer zouden zijn om voor Jackie te zorgen ging er helemaal aan op.

Jaargang 87, nr. 3 (maart 1972)
Van de Moosdijk richtte ook geneeskundig schade aan
Op 20 januari stond Van de Moosdijk terecht voor oplichting. Hij kreeg een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk, maar ging in beroep (het OM ook, dat had twee jaar geëist). Ter rechtzitting bleek dat een zak van twee kilo 15,56 gulden inclusief btw kostte, en voor circa 2300 euro verkocht werd. Ook bleek het nonnetje uit Geel helemaal niet te bestaan. De opmerking over geneeskundige schade kwam uit het requisitoir.

‘Hier en nu' wekte medelijden op voor verkeerde figuur
Het NCRV-programma Hier en Nu schetste, vlak voor de rechtzitting, een heel partijdig beeld van de zielige Van de Moosdijk.

Jaargang 87, nr. 5 (mei 1972)
Bij Van de Moosdijks curator 500 brieven
(Moet zijn: 5000 brieven) Daaronder die van twintig Franse kranten die samen 125.000 gulden willen hebben voor onbetaalde advertenties. De vorderingen, inclusief die van de belastingdienst, zijn samen een half miljoen gulden. Vele van de brieven zijn bestellingen vanuit het buitenland.

Jaargang 87, nr. 6 (juni 1972)
Het is hem in zijn bol geslagen
Kruidenhandelaar De Nijs uit Lunteren vertelt aan Het Vrije Volk wat hij ervan vindt. De Nijs zou hem gewaarschuwd hebben dat je met die kruiden lang niet alles kunt genezen. De Nijs zegt dat hij niet wist dat Van De Moosdijk zoveel vroeg voor zijn kruiden. Er zijn trouwens nog wel veertig andere kruidengenezers, die niet zo'n drukte maken, en De Nijs is de enige die de kruiden levert.

Jaargang 87, nr. 7 (juli 1972)
Bij Van de Moosdijk: het vet van de ketel
Bij de verificatievergadering van het faillissement blijkt er niet veel over te zijn. Van de Moosdijk krijgt een bijstandsuitkering.

Jaargang 87, nr. 12 (december 1972)
Van de Moosdijk begint nieuw hoofdstuk
Van de Moosdijk krijgt negen maanden onvoorwaardelijk. Het Brabants Dagblad heeft een uitvoerig verslag. Inmiddels heeft Van de Moosdijk op 10 november 1972 samen met zijn werkeloze broer Frans een geldloper van de Grenswisselkantoren overvallen en van een miljoen gulden beroofd. Sindsdien zit hij in het Huis van Bewaring.

Jaargang 88, nr 3 (maart 1973)
Cassatieberoep van Van de Moosdijk verworpen

Jaargang 88, nr. 6 (juni 1973)
Willem van de Moosdijk in observatie
Bij de curator liggen inmiddels 6000 brieven. De schuldeisers krijgen misschien een tiende terug.

Jaargang 88, nr. 8 (augustus 1973)
Willem van de Moosdijk zit nu straf uit

Jaargang 88, nr. 10 (oktober 1973)
Waar liet Van de Moosdijk toch al dat geld?
Er is nog negen ton zoek van de 1,2 miljoen die Van de Moosdijk had buitgemaakt.

Jaargang 89, nr. 1 (januari 1974)
De eerste klap is een daalder waard
Stel eens dat Van de Moosdijk meteen een maand hechtenis had gekregen wegens onbevoegde uitoefening der geneeskunde. Dan was het nooit zover met hem gekomen. Dat zei zijn raadsvrouwe.

Van de Moosdijk: gevaarlijke overtuigingskracht
Hij is veroordeeld tot twee jaar plus tbr voor de overval. Broer Frans (een man met een niet onaanzienlijk strafblad) twee jaar, maar geen tbr. De heer Eerenberg en veel Belgische slachtoffers waren voor de rechtszaak naar Den Bosch gekomen.

Jaargang 90, nr. 4 (april 1975)
Het miljoen van Willem van de Moosdijk is nog altijd zoek
De broers zitten niet meer in de gevangenis, Willem nog in tbr. De bijstandsuitkering van de familie is ingetrokken omdat ze wel erg royaal lijken te leven.

Jaargang 91, nr. 9 (september 1976)
Film over Van de Moosdijk?
De Haagsche Courant meldt dat er een film over het leven van Willem van de Moosdijk komt, gebaseerd op onder andere het boek van Rolf Boost, Peter Dillen en Karel van Son, Koopman in ijdele hoop (1973).

Jaargang 91, nr. 11 (november 1976)
Geen film over Van de Moosdijk
Er komt geen toestemming van Van de Moosdijk tot medewerking, niet zolang de Rijks-Psychiatrische Inrichting te Eindhoven (waar hij nog steeds verblijft) er iets over te zeggen heeft.

Lees ook