Maandblad tegen de Kwakzalverij 1972

Jaargang 87
Hier rechts de pdf's van de 12 nummers van jaargang 87.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 3 okt 2010 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

De inhoudsopgave van jaargang 87 (1972), in totaal bijna 120 korte en lange artikelen, bevindt zich op de laatste pagina van het februarinummer van 1973 (88.2).

Artikelen in deze jaargang over Van de Moosdijk:

nr. 1 (januari 1972)
Van de Moosdijk betaalde niet, leverde niet
Twee Oostenrijkse kranten gingen in het schip, Der Kurier zelfs voor zes advertenties. Oostenrijkers die geld overmaakten ontvingen niets.

nr. 2 (februari 1972)
Hoe Van de Moosdijk Belgen geld uitperste
Het Jackie le Comte (1932) had een prenatale hersenbeschadiging (tangverlossing) en is permanent zwakzinnig. In 1969 horen de ouders van Van de Moosdijk. Hij vraagt 74.000 frank voor een kruidenkuur. Ze vragen of het niet wat minder kan. ‘Ofwel u betaalt en uw zoon geneest, of hij betaalt niet en hij blijft een sukkelaar. Maar dan bent u, vader en moeder, verantwoordelijk voor zijn ongeluk.' Daar hadden de ouders niet van terug. Ze betaalden, hoewel ze het niet breed hadden. Een verzekeringsuitkering die ze hadden gespaard voor als ze er niet meer zouden zijn om voor Jackie te zorgen ging er helemaal aan op.

nr. 3 (maart 1972)
Van de Moosdijk richtte ook geneeskundig schade aan
Op 20 januari stond Van de Moosdijk terecht voor oplichting. Hij kreeg een half jaar plus een half jaar voorwaardelijk, maar ging in beroep (het OM ook, dat had twee jaar geëist). Ter rechtzitting bleek dat een zak van twee kilo 15,56 gulden inclusief btw kostte, en voor circa 2300 euro verkocht werd. Ook bleek het nonnetje uit Geel helemaal niet te bestaan. De opmerking over geneeskundige schade kwam uit het requisitoir.

‘Hier en nu' wekte medelijden op voor verkeerde figuur
Het NCRV-programma Hier en Nu schetste, vlak voor de rechtzitting, een heel partijdig beeld van de zielige Van de Moosdijk.

nr. 5 (mei 1972)
Bij Van de Moosdijks curator 500 brieven
(Moet zijn: 5000 brieven) Daaronder die van twintig Franse kranten die samen 125.000 gulden willen hebben voor onbetaalde advertenties. De vorderingen, inclusief die van de belastingdienst, zijn samen een half miljoen gulden. Vele van de brieven zijn bestellingen vanuit het buitenland.

nr. 6 (juni 1972)
Het is hem in zijn bol geslagen
Kruidenhandelaar De Nijs uit Lunteren vertelt aan Het Vrije Volk wat hij ervan vindt. De Nijs zou hem gewaarschuwd hebben dat je met die kruiden lang niet alles kunt genezen. De Nijs zegt dat hij niet wist dat Van De Moosdijk zoveel vroeg voor zijn kruiden. Er zijn trouwens nog wel veertig andere kruidengenezers, die niet zo'n drukte maken, en De Nijs is de enige die de kruiden levert.

nr. 7 (juli 1972)
Bij Van de Moosdijk: het vet van de ketel
Bij de verificatievergadering van het faillissement blijkt er niet veel over te zijn. Van de Moosdijk krijgt een bijstandsuitkering.

nr. 12 (december 1972)
Van de Moosdijk begint nieuw hoofdstuk
Van de Moosdijk krijgt negen maanden onvoorwaardelijk. Het Brabants Dagblad heeft een uitvoerig verslag. Inmiddels heeft Van de Moosdijk op 10 november 1972 samen met zijn werkeloze broer Frans een geldloper van de Grenswisselkantoren overvallen en van een miljoen gulden beroofd. Sindsdien zit hij in het Huis van Bewaring.

Overige artikelen over Van de Moosdijk zijn te vinden in: Willem van de Moosdijk in het Maandblad.

Lees ook