Alternatief Volendam behandelt met vreemde apparaten

In de behandelkamers van de Faro-kliniek en van Universal Vitality staan veel rare bioresonantie-apparaten met onbewezen gezondheidsclaims.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 dec 2021 | Laatste Wijziging: 30 dec 2021

Een kwakzalverspook waart rond in Volendam; twee kwakzalvers in het vissersdorp timmeren de laatste tijd flink aan de weg, wat resulteerde in enkele waarschuwingen in de e-mailbox van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

In ‘Neuro & health center Faro’ zwaait ene Marjanne Laeven de scepter; ze staat geregistreerd als verloskundige, maar heeft haar werkgebied verruimd tot het plaatsen van mooi geslepen kristallen op acupunctuurpunten en tot LED-lichttherapie, waaraan ze onbewezen gezondheidsclaims hangt.

Een eindje verderop in het dorp zetelt Joop Tol. Hij studeerde eens onderwijskunde. Sinds 2007 bedient hij zich – samen met zijn dochter Magriet Tol - in hun bedrijf Universal Vitality van allerlei bizarre kwakzalverapparaten die ‘verstoringen’ in het lichaam zouden oplossen en zo het ‘welbevinden’ van mensen bevorderen. 

De schrik slaat je om het hart als je in de zoekmachine van het alternatieve Register Beroepsoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ) op zoek gaat naar een behandelaar in Volendam.

Meestal vergoed

In het dorp zijn meer dan tien RBCZ-leden actief. Het zijn, meldt het RBCZ-kwaliteitsregister, ‘HBO-opgeleide therapeuten, die jaarlijks aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen zodat de klant zeker is van goede zorg. ‘Hun therapieën worden meestal vergoed’, belooft het register. Hun RBCZ-lidmaatschap inspireerde sommige therapeuten BCZ® achter hun naam te zetten, als een soort titel/teken van bekwaamheid. Het merk is overigens niet neergelegd (of niet erkend) bij het officiële merkenbureau in Brussel.

In de Faro-kliniek zwaait natuurgeneeskundige, yogadocent en – schrik niet – ook nog eens docent medische basiskennis Jan Karregat de scepter, samen met verloskundige Marjanne Laeven. Beiden hebben een opleiding gevolgd aan het Instituut voor Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde, een opleidingsinstituut in Panheel waar ze lesgeven in vreemde, alternatieve zaken.

In Volendam hebben beide therapeuten een trits aan curieuze behandelapparaten ter beschikking zoals ‘voice analysis en VAEEG (video ambulatory electroencephalogram), een Introspect van het merk Oberon (Russisch bioresonantie-apparaat dat zowel diagnoses kan stellen als behandelen), een Vedapulse, een Luxxamed , een Prognos en een Biowell. Ze doen er verder aan Kirlian-fotografie en infrarood screening.

Rare Apparaten

Ook staan er nog andere bioresonantie-apparaten zoals de Rife GB 4000, een Asyra-machine en een Body Esteck om gezondheidsdiagnoses uit te voeren. Wat te denken geeft is dat geen van de apparaten te vinden is bij een reguliere arts of in een regulier ziekenhuis. De meeste in de kliniek in Volendam zijn wel terug te vinden in het databestand Rare Apparaten op de website van Skepp, onze Vlaamse zusterorganisatie. 

Eén voorbeeld. Bij het Faro neuro & health center staat al meer dan negen jaar een Papimi Ion-Inductie apparaat.  Het is een uitvinding van de inmiddels overleden Griekse professor Panos Pappas, leert de Faro-Facebookpagina. 

Het apparaat, dat volgens de therapeuten van de Faro-kliniek al meer dan 20 jaar in de humane en diergeneeskunde zou worden toegepast, maakt gebruik van gecontroleerde pulserende golven die een directe en krachtige uitwerking hebben op de lichaamscel, de celmembraan en de mitochondriën waardoor ‘het herstel van beschadigde weefsels sterk wordt geactiveerd’.

De therapie geeft zeer goede en effectieve resultaten bij fysieke klachten zoals: hielspoor, (enkel)blessures, tenniselleboog, oedemen, pijnklachten, postoperatief herstel, COPD en tal van chronische en degeneratieve ziektes, claimt de Faro-kliniek die naar eigen zeggen de enige ‘officieel geregistreerde’ Papimi-praktijk is in Nederland. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk wordt Papimi-therapie wel veelvuldig gebruikt, beweren ze trots in Volendam. Het medische databestand PubMed heeft echter niet van Papas of van Papimi ‘gehoord’.

VtdK diende klacht in bij inspectie

De Vereniging tegen de Kwakzalverij, die zich ergert aan de alternatieve fratsen van BIG-geregistreerd verloskundige Marjanne Laeven, heeft eind december bij de gezondheidsinspectie IGJ een klacht tegen haar ingediend. De Faro-therapeut - geen lid van de beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV - bedient zich van behandelingen die niet zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en daarom in de categorie kwakzalverij vallen, aldus de vereniging in haar ingediende klacht.

Het is met het Volendamse ‘behandelcentrum’ Universal Gold van de familie Tol hetzelfde laken een pak. Ook dit centrum staat vol met wat rare apparaten. We hebben het dan over bioresonantieapparatuur zoals de BalancingChamber (een vreemd zitstoeltje dat voor balans in boven- en onderkant van het lichaam zorgt) en de PowerBed waarmee herstelprocessen ‘aantoonbaar worden versneld’, is de belofte. Mensen met een burn-out of met andere stress gerelateerde aandoeningen, chronische klachten of met pijnklachten kunnen in het alternatieve behandelcentrum terecht.

Het coronavirus heeft het Volendamse onderzoekscentrum geïnspireerd tot ongekende vindingen in een flesje. We lezen op de website van Universal Gold dat ‘het UG-21 supplement CO-20 één van onze producten is die we hebben ontwikkeld, gebruik makend van onze gepatenteerde apparatuur. Dit revolutionaire supplement is 100% natuurlijk en kent geen bijwerkingen. Het supplement wordt geleverd in een flesje met water. Het UG-21 supplement neutraliseert het COVID-19 virus en kan naast curatief ook preventief worden gebruikt’, is de boude claim van de familie Tol. 

‘Het supplement – met ‘biofotonen’ ingestraalde druppeltjes - heeft een preventieve werking en verkleint de kans op Covid-19. Wij hebben op dit moment ruim 200 personen die positief waren getest op COVID-19, waarvan tenminste 85% ziek waren, voorzien van het CO-20 supplement. Zij herstelden allen volledig van COVID-19 en meldden geen bijwerkingen’, beweert het Volendamse bedrijf. ‘U kunt CO20 druppelflesjes afhalen bij ons behandelcentrum van Universal Vitality. Vriendelijk verzoek, met gepast geld te betalen: € 25,-.’

Geen onderzoek

Op vragen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij over de onderbouwing achter de gebruikte claims komt eigenaar Joop Tol in een e-mail met een rare wedervraag. We citeren uit zijn e-mail: ‘Goed dat er ook vanuit de medische wereld iemand meekijkt, hierin kunnen wij zeker iets voor elkaar betekenen. Op onze website stellen wij deze vraag ook duidelijk: Het CO-20 supplement is een zeer effectief middel. Wij zouden echter vanwege het revolutionaire karakter, meer willen onderzoeken. Daarom zoeken wij een universitair ziekenhuis of een erkend geneeskundig instituut dat bereid is om het positieve effect van het CO-20 supplement te onderzoeken op patiënten die besmet en tevens ziek zijn met het COVID-19. Hierdoor kunnen we het breder uitrollen en veel meer mensen helpen. Wij gaan er dan ook vanuit dat uw interesse is gewekt om samen tot een onderzoek te komen, zodat wij onze bevindingen en de onderzoeken die gedaan zijn ook door een universitair ziekenhuis of erkend geneeskundig instituut kunnen worden gedaan.’

Het e-mail antwoord van de vereniging aan de heer Tol is kort en helder: ‘U geeft in uw
e-mail toe dat er geen behoorlijk onderzoek is gedaan naar uw methode, u
bedrijft dus ordinaire kwakzalverij.’

De vereniging heeft sindsdien niets meer van de heer Tol vernomen.

Lees ook