Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 feb 2022 | Laatste Wijziging: 27 feb 2022

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts / Canadese arts veroordeeld wegens alternatieve praktijken / Nieuw-Zeeland voert verbod op homogenezing in / Indiase medische raad berispt leverarts die ayurveda ‘pseudowetenschap’ noemt / Indiase ministerie van AYUSH wil Ayurveda wereldwijd verspreiden / Amerikaanse FDA waarschuwt voor Tianeptine.

Mondiaal: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts

Sociale media als Facebook en Instagram en het videokanaal YouTube proberen desinformatie van antivaxxers en verspreiders van complottheorieën tegen te gaan door hun accounts offline te halen. Om toch door te kunnen gaan met het verspreiden van misinformatie zijn antivaxxers overgestapt op nieuwsbrieven en podcasts.
Lees meer bij Yahoo

Canada: Arts veroordeeld wegens alternatieve praktijken

Dr. Akbar Khan uit Toronto is door het Ontario Physicians and Surgeons Discipline Tribunal veroordeeld wegens incompetentie. Hij vertelde een patiënt dat ze leukemie had, terwijl dat niet zo was. En hij zei tegen anderen dat hun gezondheid verbeterde door de alternatieve therapieën die hij voorschreef, terwijl hun toestand door kanker juist verslechterde.
Lees meer bij The Toronto Sun

Nieuw-Zeeland: Overheid voert verbod op homogenezing in

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een verbod ingevoerd op conversietherapieën die iemands seksuele geaardheid of gender-identiteit moeten veranderen (beter bekend als ‘homogenezing’). Het verbod is door bijna unaniem door het parlement aangenomen. Volgens de overheid werken deze therapieën niet en richten ze alleen maar schade aan.
Lees meer bij ABC

India: Medische raad berispt leverarts die ayurveda ‘pseudowetenschap’ noemt

De Kerala State Medical Council for Indian Systems of Medicine heeft een leverarts berispt omdat hij de traditionele alternatieve geneeswijze Ayurveda een ‘pseudowetenschap’ heeft genoemd. Dat heeft de raad per brief laten weten. De arts mag zich daarop verweren.
Lees meer in The Hindu.

India: Ministerie van AYUSH wil Ayurveda wereldwijd verspreiden

Het Indiase ministerie van AYUSH (een afkorting van Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa-Rigpa and Homeopathy) heeft bekend gemaakt dat het zijn best wil gaan doen om de traditionele alternatieve geneeswijze Ayurveda wereldwijd te gaan verspreiden. Volgens het ministerie zal dat goed voor de volksgezondheid zijn. Het ministerie is onder meer geïnteresseerd in de verspreiding op het Afrikaanse continent.
Lees meer bij Medical Dialogues

Verenigde Staten: FDA waarschuwt voor Tianeptine

Het in de Verenigde Staten overal verkrijgbare antidepressivum Tianeptine is niet zomaar in te nemen, waarschuwt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Er worden veel claims gedaan over Tianeptine die niet kloppen. Zo zou het middel de hersenfunctie verbeteren en helpen tegen angsten, depressie, pijn en verslaving aan opioïden. De FDA heeft het middel niet goedgekeurd.
Lees meer in de brief van de FDA

 

Lees ook