Gerechtshof oordeelt: Chiropractor is onbeschermd beroep

Stichting Nationaal Register van Chiropractoren en chiropractorpraktijk Westland verloren rechtszaak: iedereen mag zich chiropractor noemen.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 sept 2017 | Laatste Wijziging: 4 okt 2017

Chiropractor is geen wettelijk beschermd beroep, iedereen mag zich chiropractor noemen, oordeelde het Gerechtshof in Den Haag in een beroepszaak die was aangespannen door SNRC, een register waarbij een deel van de chiropractoren is aangesloten. De uitspraak dateert van begin dit jaar maar werd pas half juli gepubliceerd: “De wet BIG stelt geen specifieke eisen aan het beroep van chiropractor, de titels van “chiropractor” en “chiropractie” zijn niet beschermd”, aldus het Haagse hof. “Het voeren van de titel “chiropractor”, of een daarop gelijkende titel, is dus niet in strijd met de wet BIG.“

De werkzaamheid van chiropractische manipulaties bij kwalen anders dan hoofd-, nek- en /of rugpijn is nihil, schrijft Cees Renckens, bestuurslid van de VdtK, op deze website in een uitlegstuk over chiropractie. Het bewijs van werkzaamheid is onvoldoende geleverd. Het merendeel van de in ons land werkzame chiropractoren is afkomstig uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Australië. Ze worden niet toegelaten tot het BIG-register.

De beroepszaak over de titel ‘chiropractor’ was aangespannen door de Stichting Nationaal Register van Chiropractoren, Chiropractorpraktijk Westland in Maasdijk en een anoniem gebleven Amerikaanse chiropractor.

Geen werkvergunning

Chiropractorpraktijk Westland van de Amerikaanse chiropractor Alan Jenks en zijn Canadese vrouw Jen Walraven wilde de meeprocederende Amerikaanse chiropractor in dienst nemen. Het UWV stak hier echter in 2014 een stokje voor en weigerde een werkvergunning af te geven. De Maasdijkse praktijk moest eerst maar eens in Nederland gaan kijken naar geschikte kandidaten. Het UWV kwam daarop met een Nederlandse werkzoekende “natuurgenezer” op de proppen. De Maasdijkse chiropractoren wilden deze man niet. Ze meenden dat deze zich geen chiropractor mocht noemen omdat de benodigde diploma’s zouden ontbreken.

De man (naam bekend bij de webredactie) heeft zijn chiropractorkennis in Duitsland opgeduikeld en niet, zoals de meeste chiropractoren in Nederland, op quasi-universiteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Australië. De rechtbank stelde in juni 2015 het UWV in het gelijk met als argumentatie dat het fenomeen chiropractor in Nederland niet is gedefinieerd en niet wordt beschermd door een diploma van hier gecertificeerde opleidingsfaciliteiten. In Nederland mag iedereen zich chiropractor noemen, buitenlandse chiropractordiploma’s worden hier niet erkend. In januari van dit jaar bevestigde het Haagse gerechtshof deze visie en wees het beroep af.

De Maasdijkse chiropractoren zijn overigens hypocriet, ze hebben kilo’s boter op hun hoofd. De twee beschuldigen iemand tot in de rechtszaal onterecht gebruik te maken van de term 'chiropractor', terwijl ze zichzelf op hun website en in hun e-mailadres afficheren als 'gepromoveerd', dr. Jenks en dr. Walraven. Beide chiropractoren, ‘afgestudeerd’ aan de chiropractoruniversiteit University of Western States in Portland (Oregon), kunnen echter geen (in Nederland erkend) proefschrift overleggen.

Advocaat Broekhuijze

Ook niet onvermeld mag blijven dat advocaat Job van Broekhuijze, een oude bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), zich in het kader van deze chiropractorzaak opnieuw onsterfelijk heeft gemaakt met een procedure voor de Raad van Discipline, het tuchtcollege voor advocaten. Van Broekhuijze moest deze keer niet zelf voorkomen om te worden berispt. Hij kwam nu hoogstpersoonlijk in actie en stelde het gedrag aan de kaak van de advocaat van de chiropractor die door het UWV was aangedragen. Hij deed dit nog voordat de chiropractorclub SNRC in het geweer was gekomen tegen het UWV.

In 2014 schreef jurist Laurens Dragstra op de website Klopdatwel al een smakelijk stuk over deze tuchtzaak: “Een bespottelijke klacht waarvoor de raad slechts enkele regels nodig had om deze naar de prullenbak te verwijzen” (half augustus schreef hij ook een stuk over de beroepszaak).

Advocaat Van Broekhuijze heeft iets met chiropractie. Zo was Broekhuijze betrokken bij de oprichting van de stichting SNRC. Zijn kantoor verdedigt niet alleen chiropractoren maar faciliteert ze ook. Verschillende chiropractorclubs gebruiken zijn kantooradres in Ridderkerk als postbus waaronder de Nederlandse afdeling DCF van de internationale chiropractorfederatie en de Christelijke Chiropractoren Associatie (CCA). De eerste chiropractor vestigde zich in 1968 in ons land. Nederland kent drie beroepsverenigingen van chiropractoren, die tezamen ongeveer 300 leden tellen. Een deel is aangesloten bij de Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren en betalen jaarlijks een contributie van vijfhonderd euro (bedrag in 2017).

Lees ook