Chiro-advocaat Van Broekhuijze krijgt berisping

Het zit `chiro´-advocaat Job van Broekhuijze uit Ridderkerk niet mee. Hij verliest niet alleen zaken in de rechtbank, maar eind januari kreeg hij ook een vernietigende berisping aan zijn broek van zijn vakgenoten, vanwege `misleidende beweringen´.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 8 feb 2014

De zaak tegen Van Broekhuijze bij de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten was aangebracht door Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).

Advocaat Van Broekhuijze, die vaak optreedt voor chiropractoren en hun verenigingen, zette half februari vorig jaar een persbericht op de website van ANP Support, een bedrijf dat tegen betaling persberichten verspreidt. In dit persbericht, dat merkwaardig genoeg nog steeds ongecorrigeerd op de ANP Support-site staat, slingerde Van Broekhuijze aantoonbaar onjuiste en smadelijke informatie de wereld in met als doel Catherine de Jong van de VtdK zwart te maken.

In het persbericht beweert de advocaat dat Catherine de Jong, oud-werkgevers van haar en de vereniging VtdK betrokken waren bij een procedure bij de Reclame Code Commissie (RCC) die een vriendje van Van Broekhuijze had aangespannen. In het warrige persbericht waarin Broekhuijze van de hak op de tak springt, beschuldigt hij De Jong onder meer van zelfverrijking. De Orde van Advocaten maakte half januari, na een hoorzitting half november in Den Haag, korte metten met de onzinbeweringen van Van Broekhuijze. `De procedures bij de RCC betroffen niet klaagster (Catherine de Jong, red.) maar haar voormalige werkgeefsters. De vereniging was evenmin van de partij´, schrijft de Raad van Discipline in zijn beslissing. `Het was onjuist klaagster bij naam te noemen en aldus de indruk te wekken dat de klacht bij de RCC haar betrof. De raad is van oordeel dat de uitspraak van verweerder (advocaat Van Broekhuijze, red.), dat klaagster een vrijbrief lijkt te hebben gekregen van de RCC, misleidend is. De klacht van klaagster is gegrond. Verweerder wordt een maatregel van berisping opgelegd´, aldus de raad.

Het is niet zijn eerste bestraffing. In september 2013 kreeg Van Broekhuijze van de Raad van Discipline al een voorwaardelijke schorsing van een maand opgelegd, na een klacht van Cees Renckens, bestuurslid van de Vereniging VtdK.

Lees ook