TROS Radar ontmaskert ASR-kwakzalverij

Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 11 jan 2005

Downloads

Het televisieprogramma TROS Radar had op 18 oktober 2004 een onthullende, deels met een verborgen camera opgenomen, uitzending over de zgn. ASR-therapie. Deze 'Analytische Synthetische Response therapie', die door Consumentenbond en Paul van Dijk hogelijk wordt gewaardeerd, bleek in feite een seksueel getinte behandeling te zijn, waarin mannen door geheel naakte vrouwelijke 'therapeuten' worden gemasseerd en desnoods zelfs gemasturbeerd. Paul van Dijk spreekt in zijn Geneeswijzen in Nederland van een 'professionele behandelingsvorm met een eigen beroepscode'.

De ARS-therapie is een uitvinding van de Twentenaar Kamst, die zelf de opleiding verzorgt, maar ook zijn eigen klachtencommissie is. De Consumentenbond had hem in haar beoordeling bij herhaling goede cijfers toegekend! Deze beoordeling is onderdeel van het OKAB-project: door de regering betaald 'Kwaliteitsbeleid Alternatieve Beroepsorganisaties', destijds geïnitieerd door minister Borst. Talrijke grote ziektekostenverzekeraars vergoeden de therapie op grond van de gunstige beoordeling door de Consumentenbond.

Het failliet van het OKAB kon niet schrijnender worden getoond en gelukkig heeft minister Hoogervorst, in antwoord op vragen van SP-kamerlid Agnes Kant, laten weten dat hij er bij de verzekeraars op zal aandringen de vergoeding van deze 'therapie' te stoppen. Tevens liet hij weten dat het OKAB na 2005 niet zal worden voortgezet. Hij vreest namelijk dat de inspanningen van de Consumentenbond kunnen leiden tot 'legitimering van alternatieve geneeswijzen' (klik rechtsboven voor het antwoord op de kamervragen van Kant).

Naschrift juli 2010

Een link naar TROS Radar is toegevoegd, waar men de uitzending nog kan bekijken. Een seksuoloog verklaart dat verzekeringsmaatschappijen het niet interessant vinden de therapie van een seksuoloog te vergoeden, alternatieve therapieën verzekeren is commercieel wel interessant. 

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook