Actieblad tegen de kwakzalverij 1985

Overzicht inhoud jaargang 96
Deze jaargang bevat 62 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 5 aug 2005 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

Op deze site staat ook een alfabetische
inhoudsopgave van alle artikelen 1980-1992


Maart 1985, nr. 3

Zal er ooit nog iets komen van het onderzoek naar de Moerman-therapie?
Tien moermanartsen waren ooit bereid om samen 120 patiënten te volgen voor een onderzoek, maar er haken er steeds meer af, onder invloed van de patiëntenvereniging Amnestie. Begin januari kwam onderzoekers van de Mayo-kliniek tot de conclusie dat vitamine C niet werkt tegen kanker. Moermanarts Wiese maakt een domme opmerking: volgens hem moet men geen vitamine C (ascorbinezuur) gebruiken maar het natriumzout ervan. Alsof dat in de zure maag niet weer ogenblikkelijk terugverandert!

Jelle de auroloog en zijn "oertinctuur"
De rare recepten voor auramidelen van Jelle Veeman in zijn nieuwe boek. Dick Nicolai overhandigt de eerste exemplaren aan de auteurs.

Apparaatje aan de oorlel tegen migraine
De 37-jarige fysiotherapeut en acupuncturist Hennie Solleveld uit Bodegraven heeft een ‘M-clip' uitgevonden die men aan het oor moet bevestigen. Enkele tienduizenden exemplaren zijn door een fabrikant in Hardenberg gemaakt. Het gebruikelijke kwakzalverspercentage van 85 procent genezing (van migraine) wordt geclaimd.

Nog eens: Vogel
In Het Parool ergert Jean Journaille zich aan De Kleine Dokter, en noemt met name precies hetzelfde recept (geprakte stierenballen tegen multiple sclerose) waarover Ivo de Wijs zich in 1982 in NRC Handelsblad had opgewonden (zie Actieblad december 1982). Pikant detail: het boek is te koop via Plusproducties, het boekenbedrijf van NRC Handelsblad.

Vasolastine in het ziekenfondspakket
Kamerleden Dees (VVD) en mevrouw Dien Cornelissen (CDA) hadden in de Tweede Kamer een motie ingediend om de Vasolastine onder te brengen in het ziekenfondspakket. Die motie werd op 12 december 1985 aangenomen, en staatssecretaris Van der Reijden ging vervolgens door de knieën. De Patiëntenvereniging Enzymtherapie was uiteraard heel blij.

Kruidenboeken zijn beneden peil
De alto-vriendelijke arts Paul van Dijk bekeek een dozijn boeken over geneeskrachtige kruiden (nog niet eens de helft van de titels die te koop zijn), die allemaal beneden peil waren. De auteurs spreken elkaar vaak tegen, ‘slechts sporadisch komen de adviezen overeen.' Zie ook het eerdere bericht in het Actieblad van september 1982.

Paramedisch proza: goed voor een literaire prijs
F. Veldman prijst de door hem bedachte haptonomie aan in kunstig gewrochte zinnen van gemiddeld zestig woorden over ‘haptische stimuli, welke groei en rijping tot eigen identiteit bevorderen en een zelfverantwoordelijk handelen in zelf-kunnen en authentiek Zelf-Zijn concipiëren.'


Juni 1985, nr. 2

Zus van de acupunctuur
De arts H.J. Lamers heeft de neuraaltherapie geleerd van Joachim Varro, de opvolger van Ferdinand Huneke. Neuraaltherapie houdt in dat de patiënt wordt ingespoten met procaïne van 290 microvolt, zodat cellen die wegens ontlading een stoorveld veroorzaken weer opgeladen worden. Of zoiets. Het wordt ook gebruikt bij het onderzoek (?) van kanker.

Te Utrecht, bij Naturamed op Jaarbeurs
Wandeling door het kamp van de alternatieven

Een wonderlijk allegaartje van kwakzalverij: G. Brands uit Valkenswaard met zijn etherapie (hij vindt met behulp van zijn pendel en een pasfoto bij 50 procent van zijn klanten kanker, die hij meestal echter snel kan genezen met het Etre-apparaat). Reflex-O-Fit noppy sandalen, als een soort voetzoolreflextherapie, gezondheidskaarsen (oorkaarsen), tijgerbalsem, het Schlüter Teeassortiment, astrologie software (!), McFarlane Nieuw Zeelands groenlipmosselextract, ‘mountain Breeze Air' en geneeskrachtige klei. Op wel dertien stands worden vitaminen verkocht.

Coquetteren met de bloedtest
Een nieuwe grote alternatieve groepspraktijk onder leiding van H. Oswald in Amsterdam geeft het blad Mediatief uit. Men gebruikt er onder andere de HLB-bloedtest (zie uitleg over levendbloedanalyse)  en men maakt reclame voor de thee van Jason Winters, die vanuit hetzelfde adres aan de man wordt gebracht. Men zou er kanker mee kunnen genezen.

Ermelose natuurgenezer aangehouden
De levensgevaarlijke genezer A.J. Lodewijkx is aangehouden en zijn praktijk is gesloten. Zijn blad, uitgegeven door zijn stichting Niet-toxische geneeswijzen, verschijnt even niet.


September 1985, nr. 3

Haalt de acupunctuur 1990?
C.N.M. Renckens
Volgens de sinoloog K.M. Schipper was de acupunctuur helemaal uit China verdwenen, maar daarna opnieuw via Vietnam en Frankrijk ingevoerd. De auteur denkt: ‘De acupunctuur zal aldus in het jaar 2000 wellicht een klein hoekje gevonden hebben binnen de fysiotherapie, waar zij nog het beste past.' In de fysiotherapie zijn nog wel meer dingen met een zwakke theoretische basis.

Methode-Denison is "mallotige onzin"
De methode van de Amerikaanse Touch for Health-toepassers Paul E. Dennison (1940 -; de correcte naam is Dennison) en zijn echtgenote Gail bestaat uit spiertesten om onder andere woordblindheid (dyslexie) en de oorzaken ervan vast te stellen en dan door middel van lichaamsoefeningen de woordblindheid te ‘genezen'.

Noodlottig geval van chelatie berecht
De natuurarts J.R. uit Ermelo heeft een ernstige zieke en verzwakte vrouw chelatietherapie gegeven tegen ‘aderverkalking' waarna ze stierf. Een veroordeling van het tuchtcollege Zwolle wordt door het gerechtshof in Arnhem bevestigd. Hij krijgt 10.000 gulden boete.

Homeopaat in de knoop met radiopraatjes
De homeopathische arts Rink Nauta had in 1983 met de firma Bioform Holland in Heerenveen (eigenlijk met het moederbedrijf Bihol BV) afgesproken dat hij in zijn radiopraatjes voor de TROS en elders de producten van Bioform zou noemen. Als tegenprestatie zou hij een miljoen gulden (verspreid over 60 maandelijkse termijnen) ontvangen op een buitenlandse rekening. Dat kon Nauta wel gebruiken, want zijn gezondheidscentrum in het Drentse Elp was net geflopt. Maar hij had bij een lezing in Den Bosch zich niet aan de afspraak gehouden, het contract was ontbonden, maar de verplichting bleef dat Nauta om vijf jaar lang geen concurrenten van Bioform te noemen. Nu krijgt Nauta een kort geding aan de broek. Het stond allemaal in Vrij Nederland.

Onder de vleugels van Oswald
H. Oswald van een alternatieve kliniek in Sloten heeft een patiëntenvereniging De Keus opgericht; hij was laatst ook prominent aanwezig bij de oprichting van de Stichting Vrije Universiteit voor Progressieve Geneeskunde. Daar waren ene G.S. Blokker en de ex-chirurg Siegfried Willem Bok ook bij aanwezig.

Omstreden Del Ferro-methode
Len Del Ferro is de artiestennaam van de voormalige operazanger Leonard Keyser, en hij beweert dat de opleiding logopedie ‘een ramp' is, en dat hij heel goed stotteren kan behandelen. Niet iedereen is het daarmee eens.


December 1985, nr. 4

Helden op sokken: het magnetisch veld van Dirk Jan
Dirk Jan Visscher verkoopt de Poli-2000 biomagnetische sokken. Ze helpen tegen allergieën, astma, bronchitus (sic!), evenwichtsstoornissen, hoofdpijn/migraine, overspanning, reumatische aandoeningen, rugklachten, spieraandoeningen, vermoeidheid, ontstekingen. De sokken worden met een edelmetaal opgeladen met een zwak magnetisch veld. Er zou zelfs een orthopedisch chirurg in Son zijn die de sokken een nuttig hulpmiddel noemt.

De genezende pastor van Baarn
Pastor F.J.J. Saelman CSsR (=redemptorist) doet elke woensdag aan handoplegging. Het is geen gebedsgenezing, zegt hij, maar de oerkracht van God die door hem werkt.

Homeopathie: geduld in een flesje
Het Haarlems Dagblad spreekt met een jonge arts die gaat onderzoeken hoe huisartsen aankijken tegen alternatieve geneeswijzen. Vijftien procent is tegen, vijftien procent voor, en de rest neutraal, dertig procent schrijft wel eens iets alternatiefs voor, 10 procent zelfs puur als placebo. Homeopathie is erg in de mode.

Paragnosten lopen politie voor de voeten
Paragnosten lopen ons voor de voeten. Ze zetten de betrokkenen onder psychische druk, aldus majoor Wesselingh in het RP-magazine, het maandblad van de Rijkspolitie. De aanleiding tot zijn artikel waarin openlijk wordt gesteld dat men liever niets met de helderzienden heeft te maken, is het volledig falen van alle betrokken paragnosten in belangrijke zaken als de ontvoering van mevrouw Toos van der Valk en van Freddy Heineken.

Lees ook